iLikeIT. Se vorbește tot mai puțin despre 4K. Viitorul televiziunii este acum 8K

28-09-2019 16:34

Sunt atât de multe lucruri de spus despre 8K încât... nici nu știm de unde să-ncepem. 8K nu mai e despre televiziuni.

De fapt, nici nu știm dacă trebuie să mai gândim în această direcție. E despre conținut, fraților.

”Content” livrat cald și satisfăcător, ca o pizza pepperoni. Direct din aplicație. Acum doi ani, să zicem, ne plângeam că nu prea avem de unde...Acum, avem și camere, iar 5G e fix aici.

O dăm de la început, ca să nu fim trași la răspundere pentru bugetele altora. 8K e încă departe de noi. Tare departe! Dar... viitorul acestei rezoluții nu va depinde niciodată de TV, de antene sau sateliți, ci de fibră optică și 5G.

Strict tehnologic, se vorbește tot mai puțin despre 4K - producătorii de televizoare par într-un blocaj de inovație. Creșterea e doar în pixeli și-n diagonală. Da..., spre deosebire de 3D și televizoare curbate - 8K e aici să rămână.

George Buhnici:Prima dată când vezi un televizor 8K e un moment wow, dar să-l vezi la 82 de inch cu tehnologie OLED este cu totul altceva. 32 de milioane de puncte pe ecranul acesta, care se reîmprospetează de 25 de ori pe secundă. Multă matematică și o singură problemă de rezolvat. Este imaginea de acolo mai clară decât realitatea. În sfârșit suntem acolo unde putem spune da. ”

Un astfel de televizor costă cât o locuință mobilată complet și cu căldură iarna. Se poate și mai scump, dar și mai mare!

George Buhnici: ”Iar când vorbim de diagonale mari, cea mai mare pe care am găsit-o este de 120 de inch. Cei de la SHARP impresionează din nou cu cel mai mare televizor 8K. Atât de mare, încât dacă te uiți la el de aproape te ia amețeala. Iar în camera în care îl vei instala nici măcar nu mai e nevoie de calorifer. El singur emană multă căldură. La nevoie poți să pui niște imagini cu niște flăcări și poți să simți căldura pe bune.

Studiile spun că, în 2023, doar 3% din televizoarele vândute vor fi 8K. Atunci... de ce mai există? 8K e vârful de gamă, crema cremelor, cristalul cristalelor. Niciun jucator de pe piață nu va ține tehnologia pitită dupa cortină. Deși toți fac volume cu 4k la 2000 de lei.

Nu mai suntem dependenți de televiziunea clasică. Avem servicii de streaming, care rulează fără a sughița în bandă de 40-50 de megabytes pe secundă. Iată încă un pilon la temelia succesului 8k.

George Buhnici: ”Una dintre legăturile care nu sunt atât de aparente la prima vedere este cea dintre 8K și 5G. Cea mai înaltă rezoluție pentru ecrane în momentul acesta și cea mai rapidă conexiune la internet vor face casă bună dintr-un motiv foarte simplu. Ca să vezi video în timp real vei avea nevoie de o conexiune super-rapidă și ca s-o ai oriunde n-o vei putea avea decât prin 5G, așa cum arată și testele acestea în care s-au transmis imagini in direct prin 5G, 8K. ”

Cu cât apar mai multe pe piață, cu atât prețul lor va scădea mai rapid. Și intră și chinezii-n joc. În prezent, 6 modele de televizoare 8k sunt disponibile în România. Cel mai ieftin costă 2.800 de euro.