iLikeIT la IFA Berlin 2018. Televizoare 8K și camere de filmat de 200.000 de euro

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

A venit momentul pentru iLikeIT, iar George Buhnici ne aduce noutăţi de la cel mai mare târg de tehnologie din Europa, IFA Berlin 2018.

Telefoanele mobile accesibile sunt tot mai puternice.

În plus, de-acum vin la pachet cu inteligenţă artificială, iar camerele de filmat 8K își fac și ele ușor loc pe piață. Însă au prețuri astronomice.

Una dintre cele mai importante inovații prezentate la târgul de tehnologie din Berlin ... nu se vede. Inteligența artificială își face loc în tot mai multe dispozitive.

George Buhnici: "În timp ce device-urile de top parcă nu mai fac revoluției, în fiecare an zona medie devine tot mai interesantă, pentru că are deja o performanță cel puțin bună. Acesta este noul Q7 de la LG, care vine cu un ecran de 5,5 inch destul de îngust, cu margini foarte frumos lucrate, materiale premium și o cameră inteligetă, care este în stare să recunoască obiecte atunci când vrei să faci cumpărături fără să știi cum se numește produsul respectiv. Pur și simplu deschizi, activezi funcția și vezi rezultatele pe un magazin online. Este doar una dintre funcțiile software care vin peste astfel de telefoane destul de noi, dar tot mai accesibile. Ce mai capeți în bani puțini, adică la abonament la un preț foarte mic? O baterie cu încărcare rapidă, un ecran care se vede excelent și sunet DTS."

Dar, cu siguranță, la IFA Berlin 2018 s-a vorbit cel mai mult despre noua tehnologie 8K - care presupune imagini spectaculoase și mult mai clare la prețuri pe măsură.

George Buhnici: "Rar ne este dat să vedem un televizor 8K. Și mai rar ne este dat să vedem video filmat în 8K pentru acel televizor. Aici avem imagini filmate de televiziunea din Japonia unde deja se produce la această rezoluție, care este undeva de 16 ori mai mare decât cele mai multe canale care emit în țara noastră, ca să aveți un ordin de mărime, la densitatea de pixeli. Ce înseamnă asta? Că dacă aducem camera mai aproape, trebuie să vii foarte aproape ca să vezi pixeli. Imaginea este atât de detaliată, că poți să vezi acești omuleți de aici, detalii, culori. Este un televizor de 70 de inch, HDR, iar Sharp sunt printre pionerii acestei tehnologii. Asta nu înseamnă că televizoarele lor sunt foarte smart sau accesibile. Și, oricum, nu prea ai ce să faci cu 8K, cel puțin 5-6 ani de zile."

Și, așa cum era de așteptat, acum este nevoie și de camere care să filmeze la acest standard de imagine.

Sharp propune o cameră care costă aproape 200.000 de euro, cu toate accesoriile incluse. Aparatul poate stoca 4 terabytes, iar spațiul poate fi umplut în doar 45 de minute.

George Buhnici: "Dacă tot am văzut puțină istorie cu primele televizoare 8K ce funcționează pe bune, întrebarea este cu ce filmăm pentru ele? Dacă vrei să începi să filmezi 8K, profesional, ai nevoie de o astfel de cameră. Este disponibilă abia din ianuarie 2019 și o să scoată din buzunar cel puțin 100.000 de euro. Ce capeți la schimb? O cameră destul de mare, se și aude, face ca un calculator, cu niște obiective, iarăși, foarte mari și foarte costisitoare. E destul de grea și nu prea poate ieși din studio cu ușurință, dar când te uiți pe un ecran 8K, ce poți să surprinzi, nivelul de detalii, rămâi gura căscată. Important e să-i faci și pe telespectatorii tăi să rămână gură-cască. Cum facem să ducem o filmare 8K din studio acasă? Pentru asta mai avem de așteptat câțiva ani buni."

Și românii se pot lăuda cu un produs prezentat la IFA Berlin 2018. Noua brățară inteligentă de la Fitbit are o bună parte din software concepută la București.

Rareș-Vasile Florea: "Fitbit Charge 3 este destinat persoanelor care vor să ducă un stil de viață mai activ, dar se bucură de funcționalitățile unui ceas inteligent: notificări, răspuns rapid de pe ceas. În același timp vine cu un senzor pulsoximetru, care ne poate spune dacă suferi de anumite anomalii."

De exemplu, ar putea stabili dacă o persoană suferă de apnee, boală care afectează 500.000 de români.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO