iLikeIT. Cat de sigur este iPhone 5S? Plusurile si minusurile noului TouchID
De prin 2007 incoace, planeta asteapta in fiecare toamna sa vada cum arata noul iPhone. Dupa vreo doi ani in care am crezut ca celor de la Apple li s-a stricat bagheta magica, americanii uimesc din nou cu cititorul de amprente.
Da, telefonul va sti in permanenta ca tu esti cel care il foloseste. O sa iti scuteasca, desigur, milioane de apasari de parola la deblocarea ecranului si te va ajuta sa platesti mai rapid orice descarci din magazinul de aplicatii AppStore.
Cu putina imaginatie ne putem gandi la o avalansa de aplicatii pe care sa le parolam cu degetul. Viata ar fi mult mai usoara si mai... sigura?
Cat de sigur este insa noul TouchID? Unii se tem ca amprentele lor pot ajunge pe mana serviciilor de securitate din Statele Unite. Altii spun ca le-ar putea fura hackerii. Iata o intrebare legitima: este sigur noul iPhone 5S?
Cum faci sa innoiesti un telefon bun pentru inca un an? Ii pui un cititor de amprente si il numesti iPhone 5s.
Cititorul de amprente ca solutie de parolare nu e nou. Insa nimeni nu a reusit sa convinga pana acum ca e util dar mai ales sigur. E folositor ca sa inlocuiesti parola de ecran sau ca sa platesti mai usor in App Store.
Ne-am lamurit ca e util. Cat de sigur e insa?
Nu exista doi oameni pe glob cu aceeasi amprenta, iar, in teorie, cititorul de pe iPhone scaneaza si sub piele, tocmai ca sa nu fie foarte usor de pacalit. Amprenta, sustin cei de la Apple, ramane doar in telefon.
"Cei de la Apple s-au gandit la asta si nu stocheaza parola in Cloud. Asa ca nu exista o baza de date mare.", spune un specialist in securitate.
Hackerii nemti de la Chaos Computer Club sustin ca au pacalit senzorul de amprente cu un mulaj. In teorie un lucru imposibil. Testul lor, viral pe internet, a disparut intre timp.
Noi am reusit cu Fifi, pisica siberiana, sa adaugam amprenta si apoi sa deblocam ecranul telefonului... poate prea usor
Lasam urme pe paharul din care bem apa, ba chiar pe sticla smartphone-ului, ori de cate ori o atingem. Pot fi replicate usor, iar in curand ar putea aparea aplicatii de la diversi dezvoltatori care pot abuza de cititorul de amprente.
Stim cu totii ca orice sistem de securitate poate fi spart de un hacker motivat. In viata reala, milioane de adrese de e-mail sunt sparte in fiecare zi din cauza unor parole slabe. Milioane de telefoane sunt furate si revandute.
Orice masura de siguranta e buna cata vreme o si folosesti corespunzator. O parola mai complicata inseamna o usa mai zdravana incuiata peste noapte.
Orice usa este sigura pana o sparge primul hot. Important e asadar sa instalezi o usa sigura, dar sa iti iei si masuri de prevedere.