Facebook: Libra ar putea utiliza criptomonede garantate prin monede diferite
Facebook a sugerat că proiectul Libra ar putea utiliza o serie de criptomonede garantate prin diferite monede existente, precum dolarul, nu doar o singură monedă digitală legată de un coş de monede, relatează CNBC.
Gigantul internetului a propus iniţial o singură unitate de valoare care ar ar avea la bază un coş de monede şi obligaţiuni guvernamentale.
Directorul iniţiativei Libra, David Marcus, a declarat pentru Reuters, la un seminar bancar, că este deschis şi altor abordări, potrivit News.ro.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
”Am putea să o facem diferit. În loc să avem o unitate sintetică...am putea avea o serie de monede de tip stablecoin, o stablecoin bazată pe dolar, una bazată pe euro, alta pe lira sterlină şi aşa mai departe”, a spus Marcus.
Monedele de timp stablecoin sunt criptomonede care sunt de obicei bazate pe monede garantate de guverne, cum este dolarul.
Cea mai cunoscută stablecoin este tether, care este bazată pe dolar. Aceasta a provocat însă unele controverse, cum ar fi dacă are în rezerve suficienţi dolari, existând şi sugestii că ar fi fost utilizată pentru manipularea pieţei.
Astfel de monede au rolul să reducă volatilitatea observată la alte monede virtuale, cum sunt bitcoin şi ether. În cazul Libra, obiectivul este să fie creat un sistem de plăţi transfrontalier mai eficient.
Libra Association, înregistrată în Elveţia, asociaţie care coordonează înfiinţarea criptomonedei Libra, a întâmpinat numeroase obstacole de la începutul acestei luni, diverse companii membre, între care companiile de servicii de plăţi Mastercard şi Visa, anunţându-şi retragerea.
În timp ce companiile de plăţi s-au retras, nu existe semne imediate că băncile ar dori să se alăture proiectului Libra.
Directorul general al băncii americane JP Morgan, Jamie Dimon, a declarat vineri că Libra ”este o idee curată care nu se va întâmpla niciodată”.
Libra a fost primită cu o opoziţie puternică din partea autorităţilor de reglementare din jurul lumii, îngrijorate că moneda ar putea perturba grav sistemul financiar mondial şi ar putea fi utilizată pentru spălarea de bani şi finanţarea terorismului.
Săptămâna trecută, un raport al G7 a afirmat că niciun proiect al unei stablecoin, inclusiv Libra, nu ar trebui să aibă loc până când nu vor fi eliminare riscurile juridice ataşate.
Între timp, agenţia globală de supraveghere a finanţărilor ilegale Financial Action Task Force a apreciat că astfel de monede digitale ar putea inhiba eforturile de combatere a spălării baniilor şi a finanţării terorismului.