Exod de utilizatori WhatsApp. Facebook revine cu clarificări privind noile condiţii de utilizare

whatsapp

Facebook încearcă să lămurească situaţia şi să liniştească utilizatorii care au început deja să ia calea produselor concurente, după uraganul stârnit de noile clauze obligatorii din condiţiile de utilizare ale WhatsApp.

Facebook foloseşte conturile de social media ale companiei pentru a încerca să stăvilească valul de utilizatori care au început să renunţe la WhatsApp şi au trecut la Signal şi Telegram. În paralel, executivii companiei au ieşit şi ei cu mesaje similare, trădând o uşoară panică.

Pe conturile WhatsApp de Facebook şi Twitter se vorbeşte despre criptarea end-to-end şi faptul că, datorită acesteia, mesajele şi apelurile dintre utilizatori nu pot fi văzute de compania americană.

Pe de altă parte, Adam Mosseri şi alţi executivi Facebook au postat mesaje prin care explică faptul că noile clauze se referă la mesajele trimise de utilizatori companiilor, nu la mesajele schimbate strict între utilizatori.

Valul anti-Facebook a ajutat deja două dintre cele mai cunoscute aplicaţii concurente să crească în ultimele zile mai mult decât de obicei.

Citește și
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

WhatsApp încearcă să îşi liniştească utilizatorii cu privire la confidenţialitatea datelor personale

 

WhatsApp a încercat marţi să îi liniştească pe utilizatorii săi, îngrijoraţi de ideea că această aplicaţie de mesagerie online va partaja mai multe date personale cu compania ei mamă, Facebook, după ce noile condiţii de utilizare a acestui serviciu, publicate săptămâna trecută, au stârnit un val de panică în rândul persoanelor care folosesc WhatsApp şi înscrieri record pe platformele concurente Signal şi Telegram, informează AFP, conform Agerpres.

"Cu toate aceste zvonuri care circulă, vrem să răspundem unora dintre cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit", au transmis administratorii aplicaţiei WhatsApp pe site-ul acesteia, în rubrica "Securitate şi confidenţialitate".

"Vrem să spunem cât se poate de clar că acea actualizare nu afectează în niciun fel confidenţialitatea mesajelor schimbate cu prietenii voştri şi cu familiile voastre", precizează acelaşi text.

Joi, WhatsApp a cerut celor aproximativ 2 miliarde de utilizatori ai săi să accepte noile condiţii de utilizare, care permit aplicaţiei să partajeze datele personale ale clienţilor cu compania ei mamă, Facebook. În caz de refuz, utilizatorii WhatsApp nu vor mai putea să îşi acceseze conturile începând din 8 februarie.

Modificările nu privesc decât conversaţiile viitoare ce vor fi purtate cu companii, afirmă reprezentanţii WhatsApp, care doresc să dea dovadă "de mai multă transparenţă" despre modul în care ei "recoltează şi utilizează datele personale ale utilizatorilor".

Grupul Facebook Inc., care obţine profituri imense din publicitatea orientată distribuită pe reţelele de socializare Facebook şi Instagram, a început să obţină venituri şi din serviciile sale de mesagerie online, precum Messenger, permiţând companiilor de publicitate să îi contacteze pe clienţii săi, pentru a-şi vinde direct produsele, aşa cum se întâmplă deja în India, cea mai mare piaţă a companiei californiene, cu 400 de milioane de utilizatori.

WhatsApp a încercat să îi liniştească pe utilizatorii îngrijoraţi din această ţară din Asia de Sud, publicând în ziarele de miercuri un mesaj, pe prima pagină, cu următorul conţinut: "Respectarea vieţii voastre private este înscrisă în ADN-ul nostru".

Signal înregistrează creşteri spectaculoase ale instalărilor zilnice, pe măsură ce oamenii caută alternative la WhatsApp

 

Signal a numărat duminică 810.000 de utilizatori noi, de 18 ori mai mulţi decât într-o zi normală. Numărul mare de utilizatori noi a creat probleme pentru Signal, care a avertizat că, din această cauză, procesul de înregistrare se realizează cu o oarecare întârziere.

Şi mai spectaculos a crescut Telegram, care a trecut de 500 de milioane de utilizatori activi, după ce, în ultimele 24 de ore, a câştigat peste 25 de milioane de noi utilizatori.

Ambele aplicaţii au ajuns în fruntea topurilor din App Store şi Google Play după performanţele din ultimele zile.

Ce schimbare face WhatsApp

 

Noii termeni de confidenţialitate de la WhatsApp atribuie acestei aplicaţii dreptul de a împărtăşi datele personale ale utilizatorilor, inclusiv locurile în care se află şi numerele lor de telefon, cu compania sa mamă, Facebook Inc., şi cu divizii ale acesteia, precum Instagram şi Messenger. Utilizatorii care nu vor accepta noii termeni nu vor mai avea acces la conturile lor începând din data de 8 februarie, conform AFP.

Susţinătorii dreptului la confidenţialitate au criticat acel update şi au citat istoricul companiei Facebook în ceea ce priveşte gestionarea datelor private ale utilizatorilor, iar mulţi dintre ei le-au sugerat acestora să migreze către alte platforme online, precum Telegram şi Signal.

Printre susţinătorii aplicaţiei Signal se află şi antreprenorul sud-african Elon Musk, care le-a recomandat admiratorilor lui să renunţe la WhatsApp şi să înceapă să folosească Signal.

Pentru a face faţă numărului mare de utilizatori noi, administratorii de la Signal au adăugat duminică mai multe servere pentru a susţine traficul online. Până de curând această aplicaţie non-profit era folosită în mare parte de jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului, care căutau un mod de comunicare mai sigur şi cu o criptare superioară.

Aplicaţia WhatsApp, ale cărei instalări zilnice au scăzut cu 7% duminică în comparaţie cu ziua de miercuri, a fost descărcată de aproape 1,2 milioane de utilizatori pe 10 ianuarie, potrivit Apptopia.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
iLikeIT. Cum să folosim la maximum aplicația pentru vizionat galeria de imagini de pe telefoanele noastre
iLikeIT. Cum să folosim la maximum aplicația pentru vizionat galeria de imagini de pe telefoanele noastre

Este momentul pentru iLikeIT. Iar miercuri aflăm cum să folosim la maximum aplicația pentru vizionat galeria de imagini de pe telefoanele noastre.

 

O nouă schimbare la WhatsApp. Ce vor putea folosi în curând toți utilizatorii aplicației
O nouă schimbare la WhatsApp. Ce vor putea folosi în curând toți utilizatorii aplicației

Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele.

Producător auto, cercetat în SUA după ce doi oameni au murit în accidente ale mașinilor cu pilot automat activat
Producător auto, cercetat în SUA după ce doi oameni au murit în accidente ale mașinilor cu pilot automat activat

Un producător de automobile este cercetat în Statele Unite ale Americii după ce două persoane au murit în timp ce pilotul automat era activat. Povestea vine într-o perioadă în care aceste sisteme devin tot mai populare.  

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.