Era smartphone-urilor si a calculatoarelor se poate incheia. China ramane fara materii prime
Desi China detine aproximativ 23% din materiile rare de pe Pamant, guvernul tarii avertizeaza ca acestea sunt exploatate in mod excesiv.
Materiile prime, precum ytriul, utilizat in fabricarea televizoarelor, sau lantanul, care este necesar pentru producerea lentilelor aparatului de fotografiat, sunt folosite in producerea tuturor instumentelor moderne pe care le folosim zi de zi.
China furnizeaza in acest moment peste 90% din pamanturile rare de pe piata mondiala. Daca statul astiatic va decide sa reduca acest procent, atunci toate accesorile moderne pe care le folosim fie ar deveni mult mai scumpe, fie nu ar mai fi produse deloc.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Conform presei din China, pentru a exporta un numar asa mare de pamanturi rare, tara a avut de suferit in ceea ce priveste distrugerea mediului, conditiile de munca sau raspandirea contrabandei.
Rezervele de pamanturi rare ale Chinei s-au redus in zonele miniere majore, rata de extractie a acestora scazand de aproape trei ori.
Statul condus de Hu Jintao este cel mai pare producator de pamanturi rare, care reprezinta un grup de 17 metale, printre care gadoliniul, praseodimul, ceriul sau scandiul, indispensabile pentru fabricarea smartphone-urilor, bateriilor, autoturismelor electrice sau rachetelor.