200 de dosare penale pentru piraterie software in 2012. 81 de persoane sunt urmarite penal

Ultima actualizare: 04-11-2012 01:27
hacker

Peste 200 de dosare penale care vizeaza criminalitatea in domeniul pirateriei software au fost inregistrate de la inceputul anului pana in august.

In 66 dintre acestea s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de 81 persoane, au anuntat, marti, reprezentantii Politiei Romane.

Inspectoratul General al Politiei Romane si organizatia non-profit Business Software Alliance continua parteneriatul pentru prevenirea si combaterea pirateriei software, in conditiile in care, potrivit Studiului Global privind pirateria software in anul 2011, realizat de BSA, 63% dintre utilizatorii de PC-uri au folosit software piratat, iar valoarea comerciala a software-ului fara licenta instalat s-a ridicat la 207 milioane de dolari.

Cu toate acestea, raportul BSA pentru Romania arata o scadere a ratei pirateriei software in 2011 fata de anul anterior. Pe linie de combatere, structurile specializate ale Politiei au efectuat, de la inceputul acestui an pana in luna august, peste 350 de actiuni de verificare, in urma carora au fost inregistrate 212 dosare penale care vizeaza criminalitatea in domeniul de referinta.

In 66 dintre acestea s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de 81 persoane, suspectate de savarsirea a 112 infractiuni prevazute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

In ceea ce priveste activitatile de prevenire, in cadrul campaniei derulate in perioada septembrie 2011 - iunie 2012, 13.000 de companii au primit scrisori din partea celor doi parteneri, prin care au fost informate cu privire la riscurile tehnice, legale si de imagine asociate pirateriei software.

Dintre acestea, 4.700 de companii au primit consultanta BSA referitoare la modul in care se poate realiza un audit software, iar 1.500 dintre acestea au trimis formularele de auto-auditare, marea majoritate fiind consiliate in continuare de BSA in legatura cu cele mai avantajoase variante de intrare in legalitate.

"Pirateria software in Romania cunoaste un trend descendent, iar o importanta deosebita pentru aceste rezultate o are colaborarea cu autoritatile romane. Prin continuarea parteneriatului cu Politia Romana, ne propunem sa crestem nivelul de informare si constientizare in acest domeniu, in special in mediul de afaceri, si speram sa avem rezultate din ce in ce mai bune, care sa aiba un impact puternic asupra economiei romanesti", a spus Magda Popescu, BSA Outside Counsel.

In perioada urmatoare, Politia Romana va continua sa desfasoare atat activitati cu caracter preventiv, cat si activitati de combatere, prin valorificarea experientelor anterioare si prin focalizarea activitatilor asupra situatiilor in care pirateria software se interfereaza cu fenomenul evazionist, a spus seful Politiei Romane, inspectorul general Petre Toba.

"Rezultatele obtinute ca urmare a derularii acestui parteneriat confirma ca eforturile comune de prevenire si combatere a utilizarii si comercializarii de programe pentru calculator fara licenta, conduc la diminuarea impactului fenomenului infractional in domeniu", a mai afirmat Toba.

Anul acesta, parteneriatul BSA si IGPR vizeaza initierea unei noi campanii de informare - "Poti sa treci de orice verificare cu bine?".

Incepand de marti, peste 30.000 de companii vor fi informate cu privire la faptul ca utilizarea software-ului pe mai multe calculatoare decat numarul permis prin licenta, completarea contractelor de licentiere cu date false, folosirea altor versiuni decat a celor contractate sau, pur si simplu, utilizarea de software fara licenta constituie infractiuni circumscrise pirateriei software si sunt fapte penale de natura economica.

Recomandarea catre aceste companii si, in general, catre toti agentii economici este realizarea in urmatoarele doua saptamani a unei examinari interne a utilizarii de programe de calculator si a conformitatii acestora cu licentele achizitionate.

In situatia comiterii de infractiuni referitoare la dreptul de autor si drepturile conexe, legislatia in vigoare prevede: amenda penala sau inchisoarea de pana la patru ani pentru persoanele fizice cu rol de conducere sau responsabile din punct de vedere legal in cadrul companiilor; cumulativ cu pedepsele aplicate persoanelor fizice din companie, persoanelor juridice li se poate aplica o amenda penala de pana la 600.000 de lei; in functie de gravitatea infractiunii, se pot aplica una sau mai multe pedepse complementare, printre care dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activitatii partial sau total pe o perioada de la trei luni la un an, inchiderea unor puncte de lucru pe o perioada de la trei luni la trei ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achizitii publice pe o perioada de la unu la trei ani si afisarea sau difuzarea hotararii de condamnare; in plus fata de sanctiunile penale, legea permite titularului drepturilor incalcate sa solicite despagubiri de pana la de trei ori pretul licentei.

Utilizarea de software fara licenta poate implica si riscuri de securitate. Conform studiilor realizate de BSA, International Data Corporation (IDC) si alte firme terte, companiile care utilizeaza software piratat sunt mai vulnerabile la atacurile informatice, iar tranzactiile prin mijloace electronice, precum online banking, de exemplu, sunt mai putin sigure.

Dintr-un studiu realizat de Harrison Group pentru Microsoft Corporation in 2011, rezulta ca aproape 24% dintre sistemele de operare piratate au fost infectate la instalare sau au descarcat si au instalat malware in momentul conectarii la internet.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO