Cursa către spațiu. Pământenii cheltuiesc anual sute de miliarde de euro, ca să înțeleagă mai multe despre Univers
E fascinant să te gândești că, la începutul secolului trecut, oamenii abia învățau să zboare. Șase decenii mai târziu făceau primii pași pe lună.
Astăzi, aproape că nu e săptămână fără vreo lansare spre spațiu - iar curând vom vedea din nou oameni pe lună.
NASA a prezentat echipa misiunii Artemis 2, cea care va face un tur de orbită satelitului natural. Și Agenția Spațială Europeană e prinsă cu programul Juice - o sondă spațială care va explora Jupiter și Ganymede, Callisto și Europa.
Se presupune că în sistemul Iovian ar exista oceane. Astăzi aflăm povestea celor mai amibițioase proiecte spațiale din ultimele luni cu impact pentru zeci de ani de-acum.
E un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire. Aceste imagini au peste 50 de ani atunci când omul a făcut primul pas pe Lună.
Astăzi, visăm din nou să ajungem acolo - după o perioadă în care investițiile în spațiu s-au cam oprit. Misiunea Apollo - cea care a adus 12 oameni pe lună, prin mai multe misiuni a costat 25 de miliarde de dolari atunci. Ajustat la inflație, asta înseamnă peste 250 de miliarde de dolari.
Războiul rece a fost un bun motivator... Acum, lupta pentru spațiu nu înseamnă doar pași pe lună, ci ne putem gândi la lucruri și mai mărețe. Dincolo de realizare în sine, NASA, SpaceX, dar și China, se gândesc la misiuni de lungă durată și așezări umane extraterestre.
Și de-asta ne-am adunat în fața ecranelor, ca să vorbim astăzi despre ultimele realizări în spațiu din ultimele luni, căci sunt multe și importante.
Starship a atras cele mai multe priviri pe live, comentarii și discuții post-experiment. Este una dintre cele mai mari și puternice rachete lansate vreodată de oameni. Starship ar putea duce oameni spre Lună sau Marte, ca un autobuz ne-obosit.
Starship – adică partea de sus - are 50 de metri, loc pentru 6 motoare Raptor și 1200 de tone de combustibil – plus loc pentru echipaj uman și altă încărcătură necesară misiunilor în spațiu. În cazul acestei misiuni, a fost a doua etapă de ardere.
Prima – și cea care ne-a oferit spectacol până la explozie - a fost Super Heavy, cu 33 de motoare Raptor, care merg cu methan lichid la temperatură foarte joasă și oxigen lichid.
Încă de la lansare au fost probleme cu platforma, care s-a dezintegrat din cauza căldurii generate de motoare – piese au zburat la zeci de metri distanță, dar, cu toate acestea, ansamblul a ajuns rapid la 37 de kilometri altitudine, apoi a început să se răsucească în aer, când în mod normal ar fi trebuit să se desprindă cele două etape. Și-apoi a bubuit controlat.
Administrația Federală a Aviației investighează acum și de ce de la bază s-a ridicat atât de mult praf – Racheta a avut o forță la lansare de 6000 de tone metrice de forță – adică suficient cât să ridice de la sol, în același timp, 4000 de mașini de o tonă și jumătate fiecare. Totodată, uităm că SpaceX a devenit una dintre cele mai de succes companii ”spațiale” cu peste 20 de lansări efectuate deja pe orbită cu Falcon 9.
Juice este un alt proiect foarte interesant, deși investiția se întoarce înapoi pe Pământ după 2030. Acesta este un satelit care caută viață prin oceanele înghețate de pe Ghanimede, Europe și Callisto.
Fără PR-ul americanilor, chinezii tac și fac. Au deja o stație spațială, Tiangong - 3 astronauți își fac deja de lucru. Proiectul are un rol important, să dezvolte tehnologie de rendesvouz - adică de andocare între diverse module și rachete - un soi de experiment la scală mică pentru ambiția mare a chinezilor.
Ce e diferit în această epocă a spațiului e lupta companiilor private pentru reușite și contracte cu agențiile spațiale.
iSpace – o companie privată japoneză a lansat în 2022 Hakuto-R – Iepurele – un transportator care a avut la bord un rover al Emirates Lunar Mission. Încărcătura a fost lansată cu un Falcon 9 și după o călătorie de 5 luni și 1 400 000 de kilometri ar fi trebuit să ajungă pe lună, însă Hakuto a fost distrus la aselenizare din cauza unor erori.
Mesajul echipei, transmis pe 25 aprilie, este încărcat de emoții.
Am lăsat pentru final și misiunea Artemis 2. E o piatră de hotar pentru întoarcerea omului pe lună. Anul trecut am văzut prima misiunea a programului, o capsulă goală, care a orbitat luna și s-a întors înapoi pe Pământ.
Artemis 2 va face același lucru, doar că la bord va fi și-un echipaj uman.