Copacii pot fi salvați cu un tomograf special. Cum funcționează aparatul, folosit şi în România
Un tomograf care scanează trunchiul copacilor îi poate salva pe cei sănătoși de la tăiere, iar pe cei bolnavi îi pune pe lista neagră, înainte să cadă.
Cu ajutorul unui astfel de aparat au fost testați în ultimele zile arborii seculari din parcul din Târgu Jiu, unde se află operele lui Constantin Brâncuși. Masa Tăcerii a scăpat la limită acum câțiva ani. Un arbore gros a căzut chiar între scaunele de piatră de o valoare inestimabilă.
Copacii sunt pregătiți ca la ecografie. În trunchi sunt înfipte câteva cuie, conectate la senzori. Vibrațiile unui ciocan arată imediat în ce stare se află „organismul". Un diagnostic bun salvează arborele de la operație, adică de la tăiere.
Alegeri 2024
07:16
The Guardian: Alegătorii din România sunt furioşi. Ce urmează după victoria şocantă a ultranaţionalistului în primul tur
22:52
Călin Georgescu, declarații directe despre Rusia. Ce a spus despre cezariană şi avort
22:25
Senatorul Liviu Brătescu susține că imaginea sa a fost folosită ilegal într-un videoclip deepfake pentru atacuri politice
22:16
POLITICO: Șeful TikTok, chemat la Parlamentul European pentru rolul jucat în alegerile șocante din România
Claudiu Grecea, angajat Primăria Târgu Jiu: „Fiecare copac va avea o fișă, se va monitoriza anual și vedem unde sunt mici defecte de suprafață, cum evoluează în timp și atunci se poate lua o hotărâre. De exemplu, acest pom are un defect minor de suprafață, nu necesită intervenție asupra lui, nu e ceva grav.”
În urmă cu trei ani, după ce furtuna a doborât un arbore printre scaunele din piatră din jurul Mesei Tăcerii, Primăria a început să curețe arborii uscați. Operațiunea a fost sistată când un muncitor a fost strivit de un copac. Acum două luni, alți copaci au căzut lângă operele lui Brâncuși.
Localnic: „Nu poți ține arborii ăștia 1.000 de ani. Au, probabil, câteva sute.”
Localnic: „Când ai tăiat să și plantezi. Să pună altceva în loc.”
Doru Strâmbulescu, director Centrul „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu: „S-a propus înlocuirea cu alți arbori ornamentali care să mărginească, să delimiteze „Axa Brâncuși”. E un proces de lungă durată."
Astfel de aparate mai sunt în București, dar și în Cluj-Napoca, unde tomograful pentru copaci este folosit în parcuri și cartiere.
Mirela Bălan, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: „Evităm tăierile nenecesare de arbori. Cu ajutorul său detectăm, practic, copacii care au probleme, de la sănătatea radacinei până la sănătatea tulpinei."
Un tomograf pentru copaci costă 25.000 de euro.