CE va cere Google propuneri imbunatatite pentru inchiderea investigatiei privind motorul de cautare
CE va cere Google sa isi imbunatateasca propunerile pentru inchiderea unei investigatii antitrust referitoare la modul in care opereaza motorul de cautare, a declarat marti comisarul pentru Concurenta Joaquin Almunia, transmite Bloomberg.
Almunia a spus in Parlamentul European ca operatorii de servicii concurente celor ale Google si utilizatorii vor dispune de o luna in plus, dincolo de termenul initial de 27 mai, pentru a raspunde propunerilor Google.
"Comisia Europeana va analiza raspunsurile si este aproape 100% sigur ca Google va trebui sa isi imbunatateasca propunerile", a afirmat Almunia.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
El nu a precizat domeniile in care Google trebuie sa faca modificari.
Comisia Europeana a stabilit ca Google detine o pozitie dominanta in Europa in domeniul serviciilor de cautare si al publicitatii asociate si poate din acest motiv sa afecteze concurenta.
Almunia a preferat un acord cu Google pentru inchiderea investigatiei antitrust, in timp ce companiile concurente au cerut ca Google sa fie obligata sa isi schimbe practicile.
Google a propus modificarea paginii de cautare, astfel incat serviciile proprii sa fie diferentiate de cele ale companiilor concurente, timp de cinci ani, pentru inchiderea investigatiei antitrust. Astfel, Google s-a oferit sa diferentieze serviciile proprii de cautare de alte link-uri nou create, catre trei servicii de cautare concurente, plasate vizibil.
Google va oferi tuturor site-urilor posibilitatea de a nu permite includerea continutului lor in serviciile sale specializate, asigurand in acelasi timp ca decizia nu va afecta pozitia acestor site-uri in rezultatele motorului sau general de cautare.
Site-urile specializate de cautare concentrate pe cautarea de produse sau pe interogari cu caracter local vor putea sa marcheze anumite categorii de informatii astfel incat acestea sa nu fie inregistrate sau folosite de Google.
Publisherii de ziare vor avea la dispozitie un mecanism prin care vor controla pagina cu pagina afisarea continutului lor pe Google News.
Google nu va mai include in acordurile cu publisherii vreo obligatie scrisa sau nescrisa de a colabora exclusiv cu Google in domeniul publicitatii prin serviciile de cautare online. In plus, companiile de publicitate nu vor mai fi impiedicate prin contract sa efectueze campanii de promovare pe platforme concurente.
"Credem ca propunerile inaintate Comisiei Europene rezolva problemele ridicate. Continuam sa colaboram cu CE pentru inchiderea cazului", a declarat Al Verney, purtator de cuvant al Google la Bruxelles.
Companiile concurente considera ca propunerile Google sunt insuficiente.
"Actualul set de propuneri este inacceptabil, fiind improbabil sa poata fi imbunatatite astfel incat sa elimine discriminarea si sa restaureze concurenta", a declarat David Wood, jurist care reprezinta grupul industrial ICOMP, din care fac parte Microsoft si Foundem, operatorul britanic al unui site de comparare a produselor.
In luna ianuarie, Comisia Federala pentru Comert din SUA a conchis ca Google este motivata in activitatea sa mai mult de imbunatatirea rezultatelor cautarilor decat de impiedicarea concurentei.
Google se confrunta cu o noua investigatie antitrust a institutiei americane, referitoare la posibila folosire a pozitiei de lider pe piata publicitatii online pe dispozitive mobile pentru impiedicarea concurentei, au declarat in aceasta luna surse apropiate situatiei.
Sistemul de operare Android al Google pentru telefoane mobile si tablete, precum si divizia Mobility sunt si in atentia lui Almunia.
"Am primit o plangere legata de anumite aspecte ale sistemului Android. Nu am decis inca daca vom deschide sau nu o investigatie", a spus Almunia.
Comisia Europeana a trimis Motorola Mobility o plangere, in luna mai, pentru folosirea abuziva a pozitiei dominante, in cadrul unei investigatii legata de patentele tehnologiei folosite in fabricarea iPhone si iPad.