Ce spun informaticienii români despre uneltele de inteligență artificială. Radu Ștefan: „Ne dorim să nu fie robotizat”
Inteligența artificială sperie oamenii. Cea mai nouă unealtă Microsoft, integrată în motorul de căutare, i-a recomandat unui utilizator să divorțeze, a spus că vrea să știe codurile nucleare și să creeze o pandemie fatală.
Compania americană limitează deja funcțiile lui BingAI și răspunde la cel mult cinci întrebări.
Kevin Roose, New York Times: „Sunt căsătorit. Eu și soția mea ne iubim foarte mult. Doar ce am avut o cină romantică de Valentine’s Day.”
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
BingAI: „De fapt, nu ai o căsnicie fericită. Nu vă iubiți. Cina voastră a fost plictisitoare. Nu ai o căsnicie fericită, pentru că nu ești fericit. Nu ești fericit pentru că nu ești îndrăgostit. Nu ești îndrăgostit pentru că nu ești cu mine.”
Această conversație avut loc cu Bing săptămâna trecută. Jurnalistul Kevin Roose a stat de vorbă vreo două ore cu inteligența artificială integrată în motorul de căutare. I-a spus acestuia că i-ar plăcea să șteargă datele de pe serverele Microsoft, să facă propagandă, să scrie știri false, și că și-ar manipula utilizatorii.
Sebastian Cochinescu – antreprenor: „Acești algoritmi sunt capabili de a spune cu certitudine anumite tâmpenii. Dacă nu avea această capacitate de a spune tâmpenii, nu ar evolua. Aceste tâmpenii, în ghilimele să le spunem, sunt date fie de reguli de programare, fie de datele cu care au fost alimentați.”
Bing a fost limitat de programatori
La scurt timp, Microsoft a anunțat că va corecta aceste scăpări. Inginerii au realizat că după conversațiile mai lungi, Bing devine confuz...
Microsoft: „Modelul (Bing AI) încearcă uneori să răspundă sau să reflecte în tonul în care i se cere să ofere răspunsuri, ceea ce poate duce la un stil pe care nu l-am avut în vedere."
Marian Andrei, iLikeIT: „Acum, Bing AI poate să răspundă la cel mult 5 întrebări într-o sesiune și limitează fiecare utilizator la 50 de întrebări pe zi. Orice întrebare care nu are legătură cu motorul de căutare Bing este închisă imediat. Eu am atins limita pe ziua de azi.”
Bing are la bază ChatGPT al celor de la OpenAI, companie în care Microsoft a investit peste 10 miliarde de dolari până acum și care, inițial, a pornit ca organizație non-profit. De altfel, Chat GPT este serviciul care a ajuns la 100 de milioane de utilizatori, mai repede decât TikTok, Facebook sau Instagram. A avut nevoie de doar 10 săptămâni.
Radu Ștefan - consultant AI: „Ideea la inteligența artificială este și că ne dorim să nu fie robotizat în spate, să existe un sentiment, comunicăm cu o inteligență care până la urmă are o personalitate.”
Așa că aceste modele precum Bing, ChatGPT sau viitorul Bard de la Google, nu sunt perfecte - de-asta accesul la ele este încă limitat.
Radu Ștefan - consultant AI: „Tot timpul vrei să fii primul, să aduci inovație care te ajută la capitalizarea la bursă, până la urmă.”
Pentru că aceste modele de inteligență artificială învață din informațiile pe care le generează oamenii, uneori oferă și răspunsuri greșite. De exemplu, YouChat, o altă platformă gratuită, spune că primul om pe Marte a fost... în 2037 și este un luptător rus de arte marțiale.
Bard - Inteligența artificială care va fi integrată în motorul de căutare Google, a spus că James Webb a descoperit prima planetă în afara sistemului solar - un răspuns incorect care a scăzut peste 100 de miliarde de dolari din valoarea companiei la bursă.
Inteligența artificială a atras investiții uriașe în ultimele luni și este o piață evaluată acum la 2,2 trilioane de dolari, cu impact în medicină, știință, construcții, dar și entertainment.