Carte de bucate digitală, lansată de chefi faimoși din România. E gratuită, dar cititorii sunt rugați să facă donații

Dată publicare: 16-07-2020 19:48
Dată actualizare: 16-07-2020 20:13


Mâncarea bună ne readuce pofta de viață. Convinși de asta, 29 de bucătari din toată țara, printre care și chefi români care reprezintă restaurante cu stele Michelin la nivel mondial, și-au reunit rețetele într-o carte de bucate digitală.

Și-au deschis ușile bucătăriilor și au dezvăluit secretul unor preparate premiate în toată lumea, dar au dat și sfaturi cum se pot găți ușor acasă.

Tot ei ne îndeamnă și să donăm bani pentru construirea Spitalului național de copii pentru cancer, boli grave și traumă.

Una dintre rețete: chiftele cu sos de mere și șofran

 

Oana, crescută printre mâncăruri ardelenești , este chef bucătar la un bistro din Brașov. Propunerea ei: chiftele din piept de rață cu sos de mere și șofran.

Oana Coantă: ”Sosul de mere este în loc de murătură pentru că este dulce acrișor sărat și e un sos bun de vară. Iar chiftelele astea sunt ușor de făcut acasă pentru că se gătesc mult mai repede și gustul se schimbă puțin din cauza sau datorită busuiocului.”

Această rețetă se regăsește printre cele 29 de preparate propuse de chefi care au cucerit bucătăriile românești ori internaționale în ultimii ani.

Toți s-au adunat acum pentru a realiza cartea de bucate digitală, care are și scopul de a strânge bani pentru Asociația Dăruiește Viață.

''Avem o ceafă de Mangalița pe care am condimenat-o bine cu sare și piper, am gătit-o 4 ore, la 110 grade.''

Oana Coantă: ”Lumea vede că bucătarii le spun cu lejeritate cum ei gătesc că nu e ceva secret și că toate gusturile pe care le obținem în final sunt doar parte a unor procese chimice pe care le putem explica ușor.''

Fiecare cititor poate dona pentru rețeta preferată

 

Adi Hădean, Ana Consulea, Alex Petricean sau Bogdan Dănilă, fost membru al echipei conduse de Gordon Ramsey și primul chef care a primit în 2017 o stea Michelin la un restaurant din Dublin, sunt doar câțiva dintre autorii cărții ''Romanian's greates chefs''.

Aici, fiecare cititor poate dona pentru rețeta preferată și astfel ajută la construcția Spitalului național de copii pentru cancer, boli grave și traumă din Capitală.

''Clădirea e sus, se lucrează la instalații interioare, la fațade, suntem bine, spre sfârșitul anului ne apropiem de finalziarea părților interioare și la anul să punem echipamentele.''

Oană Gheorghiu: ''Mi se pare un gest extraordinar pentru că e un câștig de două ori. Pe de o parte că ai acces la niște rețete făcute de chefi, pe de altă parte că devii susținătorul și devii unul dintre fondatorii acestui spital.”

Radu Dumitrescu, CEO Restograf: ''Cartea e 100% gratuită. Și îi îndemnăm pe cei care folosesc reteltele sau le plac să doneze o sumă. Există pe fiecare pagină a cărții câte un link către asociația Dăruiește Viață și se poate dona. De asemenena, se poate dona și către asociația lui Adi Hădean.''

După patru luni de la închiderea restaurantelor, site-urile cu rețete online au ajuns în topul căutărilor pe internet. Adi Hădean le-a adus oamenilor aproape zilnic rețete ușor de făcut. În plus, a gătit pentru medicii din linia 1.

Adi Hădean: ”Să știi că foarte mulți oameni caută rețete. Site- urile care prezintă rețete au avut foarte mult trafic. Oamenii caută, au stat mult în casă. Resursele lor s-au diminuat sau s-au chibzuit și organziat altfel. Ideea de a găti acasă a luat avânt. Dacă putem, mai ales în perioada asta, ca prin fiecare acțiune publică pe care o facem să le arătăm oamenilor din jur că există necazuri și mai mari decât ale noastre și la alinarea cărora pot contribui, de ce să nu facem asta.”

Cartea digitală cu rețete românești ori internaționale o găsiți pe platforma restograf în format digital gratuit.