Aplicațiile cipului implantat în creierul unui porc la Neuralink, explicate de un neurolog. Pionieratul lui Elon Musk
După ce compania Neuralink a lui Elon Musk a implantat un cip în creierul unui porc, pentru a cerceta posibiltatea folosirii la oameni, profesorul neurolog Andrew Jackson a explicat că inițiativa ar putea duce la descoperiri medicale importante.
Elon Musk a realizat experimentul pe porcul Gertrude, cu gândul de a dezvolta dispozitive care să ajute la tratarea tulburărilor neurologice la oameni, cum ar fi boala Parkinson. Ideea e de a putea determina pacienții cu probleme locomotorii să se poată mișca din nou, prin cipul implantat în creier care să transmită comenzi, spre exemplu, unor brațe robotizate.
Chiar dacă însă ideea îndrăzneață a lui Musk, cunoscut mai ales pentru compania producătoare de mașini electrice Tesla, nu ar putea fi dusă până la capăt, există numeroase aplicații ale acesteia în lumea medicală, care pot fi folosite inițial la testele pe animale iar apoi pe oameni, crede neurologul Andrew Jackson, potrivit Business Insider.
Chipul este mai puternic decât oricare altul folosit până acum
Numărul mare de canale de comunicații al cipului Neuralink l-a impresionat pe neurolog, care explică că dispozitive similare pot comunica pe aproximativ 100 de canale, în timp ce cipul lui Musk are o capacitate de 10 ori mai mare, ceea ce îl face mult mai puternic.
Neurologul a adus în discuție și etica experimentelor făcute pe animale, care, spune el, a fost dusă la un alt nivel de cipul implantat în craniul porcului. A fost doar o intervenție pe creier, iar întrucât cipul comunică wireless, nu a fost nevoie să fie implantate fire sub piele - iar asta înseamnă foarte mult și în cazul unei eventuale adaptări la oameni, pentru că scade cu mult riscul unei eventuale infecții, a spus savantul.
Pacienții paralizați ar avea o speranță, explică neurologul
Mai mult, neurologul a mai explicat că orice fel de experiment care implică fire electrice durează mult mai mult, astfel că tehnologia wireless este așteptată să dea rezultate mult mai devreme.
Sunt multe cazuri în care pacienții suferă o leziune a măduvei spinării la 18 ani, și ar putea să trăiască cu o asemenea afecțiune timp de câteva decenii, astfel că este foarte important ca un rezultat notabil să fie obținut cât mai repede pentru ca oamenii bolnavi să beneficieze mai repede pe urma unui asemenea implant.
Dispozitivul implantat în capul porcului trimitea informații pe măsură ce Gertrude își mișca botul, iar apoi în timpul mersului pe o bandă de alergat, prezicând cu exactitate următoare mișcare a picioarelor.
Un asemenea experiment nu e ceva nou pentru un cercetător în domeniul invențiilor cu aplicație în neurologie, pentru că experimente similare s-au făcut și pe maimuțe, dar este pentru prima oară când transmiterea informațiilor are loc wireless, a explicat savantul.
Neurologul Andrew Jackson este însă sceptic cu privire la un alt scop asumat de Elon Musk, și anume folosirea unui asemenea chip pentru a fuziona conșiința umană cu cea a unei inteligențe artificiale (AI).
„Nu zic că nu se va întâmpla asta, dar cred că neuroștiința este mult mai complexă. Știm prea puțin despre modul în care funcționează aceste procese în creier și dacă acum putem prezice poziția piciorului porcului pe o bandă de alergat nu înseamnă că automat vom ajunge la citirea gândurilor” a spus el.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: elon musk, porc, chip, neuralink, neurolog,
Dată publicare:
13-09-2020 15:48