Aplicațiile care ”ne ajută” să medităm. Sunt cu adevărat utile pentru sănătatea noastră mintală? Ce spune un psiholog
Telefonul, care pentru mulți dintre noi reprezintă o sursă inepuizabilă de stres, începe să ne ofere și mijloace de a ne recupera după o perioadă aglomerată.
Producătorii de tehnologie au dezvoltat aplicații care ne ajută să medităm și să ne exprimăm gândurile prin jurnale digitale.
Sunt acestea cu adevărat utile pentru sănătatea noastră mintală? Aflăm la iLikeIT, unde a fost invitată Aloma Odogwu, psiholog de la Pagina de Psihologie.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Marian Andrei: Aplicația care mi-a atras atenția prima dată, pentru că a fost anunțată și cu mare tam-tam, este aplicația celor de la Apple, care se numește Journal. Poate să însemne și agendă, dar mă gândesc că face referire la ceva un pic mai personal.
Aloma Odogwu: ”Într-adevăr, da, este partea de journaling. Este una dintre, să zic așa, metodele care sunt folosite în autoreglare și gestionarea emoțiilor. E foarte interesant cum s-a schimbat oarecum partea de scris de mână, s-a transferat în zona digitală. Am citit și eu un pic câteva câteva lucruri despre această aplicație. Într-adevăr este foarte variată, însă este interesant ce anume dorim de fapt să obținem, care este scopul în spate.”
Marian Andrei: Se pare că nu prea îl lasă pe utilizator să-și dea seama ce-și dorește exact, pentru că aplicația vine deja cu niște întrebări prestabilite și, practic, dacă deschideți aplicația o să vă apară sugestii de fotografii și jos aveți plus unde puteți să adăugați intrări noi în jurnal. Au ceva bază științifică aceste întrebări sau sunt doar de trecute doar de dragul de a fi trecute?
Aloma Odogwu: ”Uitându-mă așa, trecând prin revistă, aș putea spune că au o bază, dar nu știu dacă este neapărat științifică. Cu siguranță ne pun în poziția de a reflecta și de a ne lua câteva momente în timpul zilei, atâta timp cât nu exagerăm și atâta timp cât timpul este limitat și ne luăm ce avem noi de luat. Pentru că până la urmă orice soi de jurnal sau mindfulness sau orice metodă care ne ajută să fim cât mai prezenți și cât mai conștienți poate fi de ajutor.”
Marian Andrei: Deci acestea ar fi beneficiile, dacă folosim o aplicație de genul acesta?
Aloma Odogwu: ”Da, însă în același timp consider că este foarte important să știm că nu doar prin intermediul aplicațiilor putem să avem acea stare de bine? Sau putem ajunge în în a fi prezenți și în a ne da voie de fapt să fim să fim cu noi. Este o variantă, dar nu este singura variantă.”
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, Psihologie, marian andrei, aplicatii, myimpact,
Dată publicare:
24-01-2024 09:34