Aplicația care îți spune dacă ai putea fi infectat cu coronavirus, dezvoltată la Cluj
În tot mai multe cazuri, triajul virtual al pacienților care prezintă simptome de COVID-19 a devenit o necesitate.
Doctorii nu mai intră astfel în contact direct cu ei, iar cazurile de infectare sunt mai bine izolate. Au apărut și aplicații care permit interviuri online și luarea unor decizii în timp real.
Sistemul poate fi folosit și în timpul tratamentului, în saloane.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Consultații prin video-call la Spitalul Militar din București
Spitalul Militar Central din București este printre primele unități medicale din țară care implementează o astfel de idee.
La secția de boli infecțioase și-a început activitatea o echipă formată dintr-un medic coordonator, un medic specialist, două asistente și două infirmiere.
Cei șase comunică printr-un sistem de tablete conectate prin video-call și consultă pacienții în timp real.
Sistemul este complementar consultațiilor și tratamentelor din saloane, acolo unde medicii sunt obligați să poarte costume de protecție.
Aplicație pentru pre-testarea online a suspecților de coronavirus
Și la Cluj, câțiva programatori voluntari au creat un proiect pilot de pre-testare online a suspecților de COVID.
Pe baza datelor culese din cazuri reale, puse la dispoziție de medici, oricine poate verifica dacă simptomele pe care le are indică o posibilă infectare cu covid-19.
Conceptul funcționează pe baza stocării unui număr mare de simptome și diagnostice preluate din centrele de triaj ale spitalelor și compararea modelului generat de acestea cu auto-evaluarea furnizată de utilizatori online. Rezultă, astfel, un diagnostic prezumtiv.
Reporter: „Nu m-am vaccinat antigripal anul acesta. Și acum se calculează foarte repede diagnosticul. 80% negativ pentru Covid-19.”
Dan Chiuzbăian, inițiator proiect CovidMonitor: „Punem întrebări de genul dacă pacienții au tuse, respirație dificilă, nas înfundat, dureri de gât, de cap, dureri musculare. La sfârșit, noi dăm un rezultat: poate să fie covid pozitiv sau covid negativ în proporție de 70-80-90 la sută și dăm și un set de recomandări cu ce ar trebui să facă suspectul în continuare vizavi de starea lui de sănătate.”
Până acum softul a răspuns în procent de 77% din cazuri la fel ca medicii. Câteva mii de oameni și-au făcut deja testul.
Proiectul a fost realizat pe baza de voluntariat cu acordul Ministerului Sănătății și al Departamentului pentru Situații de Urgență.