17 țări din Uniunea Europeană nu sunt pregătite să reducă dependența de tehnologia 5G a Chinei

China 5G
Shutterstock

Șaptesprezece țări din UE, inclusiv cele mai mari economii ale blocului comunitar, nu au încă planuri pentru a-și reduce dependența de companiile chineze de tehnologie "cu risc ridicat" Huawei și ZTE, în ciuda eforturilor UE din ultimii aproape 5 ani.

Subiectul capătă o importanță reînnoită la nivelul UE, având în vedere relațiile tensionate dintre SUA și UE, care aduc în prim plan securitatea și suveranitatea, notează Euroactiv.

Dezafectarea rețelelor de telecomunicații este, de asemenea, o prioritate pentru comisarul pentru tehnologie Henna Virkkunen.

Un document de lucru al Parlamentului European din martie, obținut de Euractiv, afirma că "14 state membre nu au pus încă în aplicare nicio restricție privind furnizorii cu risc ridicat, ceea ce prezintă vulnerabilități semnificative în materie de securitate".

Deputații europeni se gândesc să ceară Comisiei ca setul de instrumente de securitate cibernetică 5G al UE să devină obligatoriu în temeiul legislației UE, în încercarea de a obliga statele membre să ia măsuri rapide.

Citește și
oameni pe strada
Ce poți face oficial dacă platformele online îți suspendă sau restricționează contul. Recomandările ANCOM

Conform noilor date publicate la 18 martie de compania daneză de consultanță în domeniul telecomunicațiilor Strand Consult, 17 state membre nu au implementat pe deplin instrumentul Comisiei, setul de instrumente 5G, care obligă statele membre să interzică accesul chinezilor Huawei și ZTE în rețelele lor.

Dintre aceste 17 state, șase au implementat parțial setul de instrumente, alte șapte sunt în curs de implementare, iar patru nu au planuri de implementare a setului de instrumente al UE, la cinci ani de la adoptarea abordării comune a UE privind securizarea rețelelor 5G.

Cele mai reticente patru țări sunt Austria, Bulgaria, Cipru și Ungaria.

Conform datelor Strand Consult, publicate la începutul acestui an, rețelele cipriote depind în totalitate (100%) de componente chinezești, cifră care se ridică la 67% pentru Austria, 65% pentru Bulgaria și 62% pentru Ungaria.

Printre cele mai dependente rețele naționale de telecomunicații se detașează Cehia (67%), unde lucrările de punere în aplicare a setului de instrumente sunt în curs de desfășurare ca parte a transpunerii legislației cibernetice a UE NIS2.

Situația Germaniei este alarmantă

De asemenea, se remarcă Germania (59%), al cărei Minister de Interne a pus în aplicare o interdicție parțială privind anumite componente ale rețelei 5G în iulie 2024 și Grecia (53%), unde nu există o decizie oficială, ci o înțelegere informală între politicieni, autorități de reglementare și operatori pentru a nu utiliza componente chinezești, potrivit Strand Consult.

Situația Germaniei este deosebit de alarmantă, a declarat John Strand, CEO al Strand Consult, pentru Euractiv. O decizie a Partidului Comunist Chinez, cu legăturile sale profunde cu Huawei, ar putea paraliza economia digitală a Germaniei, dependentă de telefonia mobilă, declanșând perturbări pe scară largă în întreaga UE, a spus el.

Strand a arătat în special spre sistemul feroviar german, care depinde în mare măsură de componentele Huawei.

Strand Consult este singura organizație privată care furnizează date cu privire la procentul rețelelor naționale de telecomunicații din UE bazate pe tehnologie chineză.

Articol recomandat de sport.ro
Lumea sportului, zguduită: Margot Simond a murit la doar 18 ani după o tragedie cumplită
Lumea sportului, zguduită: Margot Simond a murit la doar 18 ani după o tragedie cumplită
Citește și...
Pasagerii vor putea folosi telefoanele 5G la capacitate maximă în cursele aeriene din Uniunea Europeană
Pasagerii vor putea folosi telefoanele 5G la capacitate maximă în cursele aeriene din Uniunea Europeană

Curând, vom putea folosi internetul la viteză mare și în avion. Mai exact, dacă avem telefoane cu tehnologie 5G, ne vom putea conecta la un echipament montat la bord și vom beneficia de aceleași servicii ca la sol.

Recomandări
Reacția MAE după ce FSB a anunțat că a arestat un român pentru spionaj în favoarea Ucrainei
Reacția MAE după ce FSB a anunțat că a arestat un român pentru spionaj în favoarea Ucrainei

Cazul românului reţinut de Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB) este din decembrie anul trecut, autorităţile române făcând eforturi pentru a-i asigura protecţie şi asistenţă consulară, a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Cum motivează judecătorul din Ploiești sentința prin care a anulat decizia CCR privind alegerile prezidențiale. DOCUMENT
Cum motivează judecătorul din Ploiești sentința prin care a anulat decizia CCR privind alegerile prezidențiale. DOCUMENT

Judecătorul Curții de Apel Ploiești care a decis suspendare a hotărârii CCR a făcut publică motivarea în acest caz. Magistratul a prezentat argumentele care au stat la baza acestei sentințe.

George Simion: „Într-un fel sau altul, Călin Georgescu va ajunge în fruntea statului, fie prin planul A, fie prin planul B”
George Simion: „Într-un fel sau altul, Călin Georgescu va ajunge în fruntea statului, fie prin planul A, fie prin planul B”

George Simion a reacționat pentru prima dată pe rețelele sociale după decizia Curții de Apel Ploiești, care a anulat hotărârea CCR privind suspendarea alegerilor din 2024.