1 din 5 români și-a instalat sistem de securitate acasă. De ce au crescut vânzările

Dată publicare: 17-07-2020 18:39
Dată actualizare: 17-07-2020 19:30


Comerțul cu sisteme de securitate pentru protejarea locuinței a luat avânt în ultimele luni. Magazinele care vând camere de supraveghere și alarme anunță vânzări cu 30% mai mari decât anul trecut.

Potrivit unui sondaj recent la care au participat aproape 2.000 de români, 50% dintre cei chestionați cred că achiziția sistemelor de securitate a fost influențată de revenirea în țară a unor conaționali cu un trecut infracțional bogat.

Sergiu Sava locuiește în Selimbar, lângă Sibiu, într-un cartier de case de la marginea localității. Pentru că majoritatea celor care stau acolo au un program încărcat și nu se poate baza pe vecini care să îl alerteze dacă apar oameni suspecți în zonă, cu 4.000 de lei și-a montat un sistem de pază cu alarmă și camere de supraveghere. Decizia a luat-o la începutul pandemiei.

Sergiu Sava: "Sunt mai multe camere pe partea de curte, avem și camere în interior. Acum putem vedea toată activitatea de jur împrejur. (...) Vedeți că vremurile sunt mai grele, s-au întors și foarte mulți acasă. Și atunci vreau să stau liniștit. Vecinii nu mai sunt cum erau odată să te avertizeze orice s-ar întâmpla."

20% din români au sistem de securitate acasă

 

Potrivit unui sondaj făcut la începutul lunii, peste 20% dintre români au instalat acasă un sistem de securitate. 17% dintre ei l-au montat anul acesta.

Ramona Sârbu: "Am optat pentru o creștere a sistemului de camere cu încă vreo 6-7 camere. E foarte important să avem aceste camere, în primul rând pentru siguranța noastră."

Că tot mai mulți români își montează camere de supraveghere în locuință ori la firmă se vede și în vânzările magazinelor care oferă astfel de echipamente.

Marius Dușe, reprezentant magazin sisteme de securitate: "Pe perioada pandemiei, să zicem așa, cererea pentru sisteme de securitate a crescut în jur de 30% raportat la perioada similară a anului trecut. În perioada asta, livrăm între 350-400 de sisteme pe zi."

Mihai Copăceanu, psiholog: "Această nevoie, dorință vine și pe o nesiguranță, cum spuneam, și un stres datorită pandemiei. Constantăm în ultimele luni o întreagă mișcare socială, personane care vin din alte țări în România, sunt și o categorie de persoane care au și cazier și comit anumite infracțiuni. Acesta nesiguranță duce la luarea unor măsuri suplimentare pentru protecția casei."

Între 400 și 600 de lei, cele mai ieftine sisteme de securitate

 

Cele mai ieftine sisteme de securitate se vând cu preturi cuprinse între 400 și 600 de lei iar cele mai scumpe depășesc 1.000 de lei.

Adrian Scheau, tehnician sisteme de securitate: "Sistemul conține așa: camerele, dvr-ul care va înregistra imaginile și accesorii de montaj, hard disk de un tera care tine cam 7 zile imagnile celor 4 camere, o sursă de alimentare, conexiune și cablul."

Sondajul mai arată că 70% dintre români cred că un sistem de securitate descurajează infractorii să comită spargeri și tâlhării.