Cum să ne ferim de înșelătoriile în numele ANAF ori alte inginerii folosite de hackeri. Sunt tot mai credibile
Mare atenție la reclamele de pe rețelele sociale, mesajele și emailurile de la diverse instituții.
Sunt tot mai multe plângeri la poliție după atacuri ale unor hackeri care se folosesc de imaginea unor bănci sau instituții publice sau chiar clonează site-uri oficiale, pentru a obține datele cardului.
Cum să ne ferim, dar și ce putem face dacă am ajuns victimele unei astfel de înșelătorii, aflăm de la Ştefană Todică, la iBani.
Sunt tot mai creativi hackerii, se folosesc de tot felul de situații, persoane publice, instituții, pentru a-i înșela pe oameni și pentru a ajunge să le ia banii.
Și sigur că prima reacție este să spunem că nu ni se poate întâmpla nouă, dar cu toții avem momente când ne grăbim, poate mesajul se potrivește cu contextul nostru actual - de exemplu avem de primit un colet și primim un mesaj care seamănă cu unul de la compania de curierat, dar care conține un link al unui site clonat. De aceea e bine să fim atenți.
Multe astfel de exemple au ajuns de la români la Directoratul pentru Securitate Cibernetică.
Multe sunt mesaje de la bănci sau chiar de la instituții publice, de exemplu ANAF, și atacatorii se folosesc mereu de contextul actual sau de niște stimuli emoționali, încearcă să ne panicheze. De exemplu, primim mesaje că ne-a fost blocat contul de la bancă și trebuie să intrăm pe un link și să introducem niște date pentru a-l debloca. Și site-urile arată de multe ori identic cu cele oficiale.
Trebuie să știm din start că băncile nu dau astfel de mesaje, și să verificăm adresa de email de la care am primit mesajul. Ea poate avea un alias cu numele băncii, dar dacă ne uităm la adresă, vedem că nu este una oficială.
Atacatorii se folosesc și de aplicații pentru scurtarea linkului, practic nu apar toate literele, dar dacă ducem cursorul deasupra lui putem să vedem că nu este link oficial.
Pot fi mesaje că avem niște bani într-un cont, o sumă mare, și trebuie introduse niște date pentru a intra în posesia banilor. E bine de știut că nu este recomandat să dăm datele cardului decât pe site-uri sigure, unde facem plăți online, altfel doar numele și codul IBAN pot fi date fără să existe riscuri.
Mare atenție și la ce plăți acceptăm din aplicațiile bancare, pentru că în general primim notificări atunci când se fac plăți.
Pentru a evita astfel de situații, o recomandare ar fi să avem un alt card pentru cumpărături online, diferit de cel de salariu, unde transferăm doar sume mici, când avem nevoie, astfel încât în cazul unei înșelătorii, atacatorii să nu aibă acces la toți banii noștri.
Și nu în ultimul rând, atenție și la oportunitățile de investiții. Este folosită de multe ori imaginea unor oameni cunoscuți și sunt promise câștiguri mari, într-un timp scurt. În general, dacă o ofertă este prea bună, cel mai probabil nu este adevărată, deci mare atenție. Este posibil ca aici atacatorii să spună că nu trebuie să te decizi pe moment să faci investiția, dar măcar să faci un cont. Și datele personale pot fi folosite împotriva noastră.
În plus, e recomandat înainte de a începe colaborarea cu o companie care face investiții sau un broker, să verificăm dacă este autorizat pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară, unde există liste cu toate firmele autorizate.
Oricare ar fi situația, dacă am realizat că am introdus datele cardului pe un site suspect, primul pas este să luăm legătura cu banca.
Am discutat cu Mihai Rotariu, purtător de cuvânt al Directoratului de Securitate Cibernetică, despre ce e de făcut dacă ajungem în astfel de situații.
Mai multe detalii, în VIDEO.
Sursa: Pro TV
Etichete: anaf, inselaciune, hackeri, ibani, myimpact,
Dată publicare:
22-05-2023 08:35