Cum puteți sprijini un ONG prin redirecționarea unei părți din impozitul pe venit. În cazul firmelor, legislația s-a schimbat
Până la finalul lunii viitoare, toți angajații au posibilitatea să facă un bine sprijinind fără vreun cost un ONG. Redirecționează o parte din impozitul pe venit pe care îl datorezi statului prin completarea unui formular.
Un gest care poate schimba viețile celor aflați în nevoie. În cazul firmelor, însă, legislația s-a schimbat. Este ultimul an în care și microîntreprinderile pot da o parte din impozit pentru o cauză socială.
Copii cu nevoi speciale ori supradotați, oameni fără locuințe, bătrâni singuri, o echipă sportivă sau animale fără stăpân.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Sunt mii de organizații care oferă sprijin pentru astfel de cauze, și orice angajat le poate susține fără niciun cost.
Până pe 25 mai pot să decidă cui să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit, prin completarea unui formular.
Ce înseamnă acest sprijin pentru ONG-uri, a explicat Roberto Pătrășcoiu, director Habitat for Humanity România la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.
“I-aș încuraja pe toți să facă acest gest pentru că practic fondurile direcționate către un ONG ajută la schimbarea de vieți. Cred că societatea civilă din România a ajuns la un moment din istorie în care poate să schimbe cu adevărat lucruri. România se construiesc spitale de către societatea civilă, se fac acțiuni de curățare a întregii țări, se construiesc locuințe sociale, cum face Habitat for Humanity România, organizația pe care o reprezint”, a spus Roberto Pătrășcoiu.
Anul trecut, mai puțin de o treime dintre angajați au făcut acest lucru, însă.
Roberto Pătrășcoiu: “Când vine vorba de 3,5%, redirecționarea de la persoane fizice, suma pe formular e una mică, poate 100 și ceva de lei de o persoană, dar în momentul în care ai mii de formulare sau zeci de mii de formulare, se adună. Important este să te implici, să faci ceva, pentru că schimbarea începe cu tine”.
Și firmele pot ajuta. Până pe 25 iunie, cele care nu au făcut deja contracte de sponsorizare trimestriale, pot să redirecționeze o parte din impozitul datorat statului pentru anul trecut. Pentru că legea s-a schimbat, microîntreprinderile și pfa-urile nu vor mai putea sprijini astfel o cauză socială din activitatea pe anul 2024.
Valentina Saygo, expert fiscal: “Cele care au rămas în continuare sunt firmele plătitoare de impozit pe profit. Deci, este ultima, ultima șansă a microîntreprinderilor să depună declarația 177. Și la pfa-uri este valabil acest lucru, nici pfa=urile nu mai pot face sponsorizări în anul 2024, din păcate.
Banii aceia oricum se duc la stat. Nu mai bine îi redirecționăm noi acolo unde ne dorim? Nu este păcat? Pentru că știm că statul și-a demonstrat disfuncționalitățile și limitările în multe aspecte și în multe privinte.”
Mai multe informații despre cum puteți sprijini ONG-urile puteți vedea în emisiunea iBani.