Elisabeta Moraru, country manager Google România: Am putea câștiga 660 de milioane euro în 10 ani cu AI în administrație
Cum ar arăta o zi de depunere a documentelor pentru, să zicem, un dosar de pensionare sau poate pentru un loc de parcare?
În loc să așezi dosarul peste un teanc cu alte zeci, nu ar fi mai bine ca un AI să verifice acuratețea cererii scrise de mână, apoi să valideze solicitarea? Să-ți spună Gemini că mai ai nevoie de un timbru...
Avantajul nostru este că suntem atât de în urmă cu digitalizarea, încât putem face saltul de la bibliorafturi direct în era calculatoarelor cuantice.
Folosirea Inteligenței Artificiale nu doar că nu înlocuiește oamenii, ci automatizează procesele lungi și plictisitoare. Îi ajută pe funcționari să fie mai eficienți și să-și concentreze energia pe lucruri care chiar contează.
Impactul AI asupra economiei statului ar putea ajunge la 660 de milioane de euro câștigați în zece ani. 70% dintre funcțiile publice ar putea beneficia de automatizare. Este o cifră mare.
Dar mai interesantă este o altă statistică: peste jumătate dintre angajații din sectorul public din România folosesc deja instrumente AI, dar le utilizează pe propria cheltuială.
Și pot să înțeleg de ce un angajat este dispus să dea 50 de lei pe lună pentru a lucra mai eficient. Din păcate, doar 23% dintre instituții fac investiții în AI.
Elisabeta Moraru, Country Manager Google România, ne-a povestit despre acest raport realizat în parteneriat cu Implement Consulting Group. Ea spune că primul pas pentru o implementare de succes îl reprezintă educația.
Elisabeta Moraru: ”Ce am descoperit este, în primul rând, că există o oportunitate enormă de a câștiga venituri, practic, pentru că studiul relevă undeva în jur la 660 de milioane de euro în următorii 10 ani, pe care i-am putea câștiga prin implementarea inteligenței artificiale”.
Marian Andrei: Ce înseamnă câștig?
Elisabeta Moraru: ”Sunt mai multe elemente pe care am putea să le subsumăm acestei acestui calcul. În primul și în primul rând, prin faptul că undeva în jur la 70% din job-urile din administrația publică pot avea - mai mult sau mai puțin - un procent din task-uri pe care le poate augmenta inteligența artificială sau le poate automatiza.”
Discuția integrală cu Elisabeta Moraru, Country Manager Google România, o puteți urmări în înregistrarea VIDEO a interviului!