Urmari in dosarul retetelor false: 650 de bolnavi de cancer din Deva, ramasi in grija a doi medici

09-04-2013 12:13


 Situatie dramatica la sectia de oncologie a Spitalului Judetean din Deva. Dupa ce sefa de sectie si o colega au fost arestate duminica in dosarul falsificarii retetelor, cei 650 de pacienti bolnavi de cancer, au ramas in grija a numai doi medici.

Pacientii sectiei de oncologie de la Spitalul Judetean din Deva sunt cei care au cel mai mult de suferit dupa scandalul retetelor falsificate. Duminica, opt medici si farmacisti au fost arestati pentru 29 de zile intr-un dosar in care anchetatorii presupun ca frauda ar ajunge pana la 11 milioane de lei. Ca urmare a acestei situatii fara precedent, conducerea spitalului din Deva le-a suspendat din functie pe doctoritele arestate si a numit un alt sef de sectie din randul celor doi medici care au mai ramas.

Ca sa faca fata numarului mare de pacienti, medicii sunt nevoiti sa lucreze zi lumina, iar pacientii care de-abia se tin pe picioare asteapta chiar si opt ore sa fie consultati.

Domnul Petru in varsta de 62 de ani are grave probleme la plamani. Vine de la Simeria insotit de sotia sa si de-abia se mai poate tine pe picioare. Era pacientul medicului oncolog Alina Popa insa, dupa ce aceasta a fost arestata, barbatul care face tratament cu citostatice, a fost preluat de un alt medic. "Astept si ma simt asa de rau ca fac citostatice. Stau de la 7 azi-dimineata. Am deja opt ore", a spus pacientul Petru Buzatu.

In aceeasi situatie este si un alt pacient de 77 de ani, din Geoagiu, diagnosticat cu cancer la prostata. A venit la spital sa-si prelungeasca tratamentul. “Am stat mai mult decat de obicei. Pacat, ca pareau cumsecade ,dar banii sunt ochiul dracului", a spus Siminic Prejban.


In mod normal, medicii care consulta pacientii in ambulatoriu, au voie sa vada cel mult patru persoane intr-o ora. La Spitalul din Deva, din cauza situatiei in care s-a ajuns, cei doi medici oncologi ajung sa consulte sase pacienti pe ora. Chiar si asa, medici sunt nevoiti sa lucreze peste program.

"Eu personal mi-am prelungit programul pentru ca e un numar mare de pacienti. Eu am dupa-amiaza program in policlinica pana la ora 5, dar sper sa termin pana la 7", a declarat Tiberiu Rugea, seful sectiei de oncologie.

"Incercam sa aducem inca un medic pentru o perioada determinate, dar pana atunci sper sa ne descurcam cum putem", a spus managerul Spitalului Judetean Deva, Calin Laza.

In zilele urmatoare, magistratii de la Curtea de Apel din Alba Iulia urmeaza sa judece recursul medicilor oncologi si al celorlalte persoane arestate. Intre timp, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Hunedoara a reziliat contractele cu cele patru farmacii implicate in acest scandal.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO