Reuters: Oficiali europeni de rang inalt au discutat pentru prima data despre falimentul Greciei. Care sunt cele 3 scenarii
Oficiali europeni de rang inalt au discutat pentru prima data posibila intrare a Greciei in incapacitate de plata, din cauza impasului in negocierile cu creditorii internationali, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Oficialii care pregatesc reuniunea Eurogrupului de saptamana viitoare au stabilit joi seara ca exista trei posibile scenarii pentru ce s-ar putea intampla cu Grecia la sfarsitul acestei luni. Cel mai putin probabil ar fi incheierea unui acord prin care Grecia sa accepte reforme in schimbul transei de 7,2 miliarde de euro, evitand astfel intrarea in incapacitate de plata, relateaza Agerpres.
A doua posibilitate ar fi o noua extindere a actualului program de asistenta financiara, care expira luna aceasta. Grecia a amanat saptamana trecuta o plata care trebuia rambursata catre FMI pana la data de 5 iunie si intentioneaza sa cumuleze intr-o singura suma toate transele in valoare de 1,7 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului in cursul lunii iunie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
A treia posibilitate, discutata oficial pentru prima data la nivel inalt in UE, ar fi acceptarea ideii ca Grecia ar putea intra in incapacitate de plata. Intalnirea de joi seara s-a incheiat fara adoptarea unei decizii sau a unei concluzii.
Majoritatea oficialilor sustin ca este putin probabil ca reprezentantii UE, BCE si FMI sa ajunga la timp la un acord, astfel incat Grecia sa primeasca cei 7,2 miliarde de euro, evitand astfel intrarea in incapacitate de plata. “Ar insemna ca in urmatoarele zile sa se inregistreze progresele care nu s-au realizat in ultimele saptamani. Reactia BCE si FMI si a unor state membre este extrem de sceptica”, sustin sursele. Alte surse au declarat ca reprezentantii Greciei s-au angajat sa faca tot ce este posibil pentru a se ajunge la un acord la timp. In acest caz s-ar putea semna un acord la reuniunea Eurogrupului din 18 iunie, de la Luxemburg. Chiar si asa, sustin oficialii, acordarea transei pana in 30 iunie ar fi dificila deoarece este nevoie de timp pentru finalizare tuturor procedurilor necesare.
Prin urmare, al doilea scenariu, care prevede o noua extindere a actualului program de asistenta financiara, prin care Grecia va beneficia de cei 7,2 miliarde de euro si cei 10,9 miliarde de euro pusi deoparte pentru recapitalizarea bancilor elene. Aceasta suma va fi pusa la dispozitia Greciei dupa ce se ajunge la un acord privind reformele. “Pentru prima data s-a discutat un Plan B pentru Grecia”, sustin sursele. Intr-un astfel de caz vor fi impuse controale asupra capitalului pentru a se preveni iesirea unor sume mari in euro din Grecia si vor fi introduse IOU (instrumente financiare informale care recunosc o datorie, dar nu garanteaza plata acesteia).
Alte surse anonime au declarat recent ca ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a avansat posibilitatea ca Grecia sa aiba nevoie de o moneda paralela alaturi de euro daca discutiile cu creditorii internationali esueaza. Schaeuble a mentionat ideea la o recenta reuniunea dar fara a o sustine, sustin sursele. Oficialul german a citat exemplul statului Muntenegru, care foloseste euro dar nu este membru al zonei euro.
Declaratiile sugereaza ca unii oficiali germani se pregatesc pentru cel mai rau scenariu in cazul Greciei. In timp ce cancelarul Angela Merkel se pronunta pentru mentinerea Greciei in zona euro, Schaeuble a afirmat ca nu exclude iesirea Greciei din blocul comunitar (Grexit). “Suntem in mijlocul unor negocieri dificile. Problema este ca premierul elen Alexis Tsipras conduce un scuter iar Wolfgang Schaeuble conduce un BMW blindat”, sustine Jacob Funk Kirkegaard, de la Peterson Institute for International Economics in Washington.
Introducerea IOU (instrumente financiare informale care recunosc o datorie, dar nu garanteaza plata acesteia) ar putea face parte din scenariul in desfasurare in cazul Greciei, sustin analistii. Analistii Goldman Sachs International sustin ca aranjamentele valutare din Muntenegru si Kosovo ca posibile scenarii pentru “situatiile hibride care ar putea aparea in Grecia”. “IOU ar putea fi folosite la acoperirea cheltuielilor interne si ar circula alaturi de euro”, se arata in raportul Goldman Sachs.