Presedintele BCE exclude iesirea Greciei din zona euro: Introducerea monedei unice europene este ireversibila
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a respins sambata speculatiile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro.
Vorbind intr-o conferinta de presa in timpul unor intalniri organizate de Fondul Monetar International, Draghi si-a sustinut punctul de vedere exprimat in urma cu trei ani, potrivit caruia moneda euro este ireversibila, iar statele din regiunea euro nu se vor intoarce la monedele nationale, relateaza Wall Street Journal,
"Nu exista intoarcere la lira, drahma sau orice alta moneda. Este inutil sa pariezi impotriva euro. Este inutil sa vinzi euro anticipand ca se va deprecia", a afirmat seful BCE in august 2012.
Sambata, Draghi a declarat ca astazi ar face "exact aceleasi afirmatii". Remarcile lui Draghi au fost facute in contextul accentuarii temerilor in pietele internationale privind un eventual esec al Greciei de a ajunge la un acord cu partenerii internationali pentru continuarea programului de reforme si accesarea de noi fonduri din imprumutul de 240 miliarde de euro semnat in 2010 cu UE, FMI si BCE, fara de care tara ar putea intra in incapacitate de plata.
Draghi a refuzat sa comenteze in privinta reactiei BCE in cazul falimentului Greciei, spunand ca nu doreste sa se gandeasca la un asemenea scenariu.
"Cu totii vrem ca Grecia sa reuseasca. Solutia este in mainile guvernului elen", a spus Draghi, potrivit Mediafax.
Grecia a reluat sambata discutiile tehnice cu principalii creditori externi pe tema reformelor pe care statul elen trebuie sa le implementeze pentru a putea accesa noi fonduri din imprumutul de la FMI, UE si BCE.
Statul mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar, insa creditorii tarii au conditionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, reforme pe care guvernul condus de Alexis Tsipras refuza sa le implementeze pentru a nu impovara si mai mult populatia.
Desi mai multi oficiali eleni au avertizat in ultimele saptamani ca Grecia ar putea ramane in scurt timp fara lichiditati pentru onorarea obligatiilor financiare, negocierile pe tema programului extern de asistenta financiara se desfasoara intr-un ritm incet, iar mai multi ministri de Finante din zona euro si-au exprimat frustrarea in legatura cu stadiul discutiilor.
Un oficial al FMI a declarat vineri ca negocierile dintre creditori si Grecia ar putea sa mai dureze cateva saptamani, in pofida cererilor Greciei de a ajunge la un acord cat mai curand pentru a-si putea plati datoriile scadente in iunie.