Ministrul grec de Finante: "Ne putem descurca si fara un imprumut". Ce spune despre o eventuala iesire din zona euro

Ultima actualizare: 05-05-2015 07:02
Yanis Varoufakis Getty

Grecia s-ar putea descurca si fara un nou imprumut, a dat asigurari, sambata, ministrul finantelor al Greciei, Yanis Varoufakis, in conditiile in care guvernul grec depune eforturi disperate pentru a debloca fondul de salvgardare, informeaza AFP.

Grecia "se poate descurca (fara un nou imprumut)". "Una dintre conditii o constituie, insa, o importanta restructurare a datoriei", a afirmat Varoufakis, intr-un interviu acordat cotidianului ce centru-stanga Efimerida ton Sindakton, informeaza Agerpres.

Intrebat daca au existat discutii "in culisele negocierilor" cu privire la o reducere a datoriei, extrem de controversatul ministru de finante al Greciei a raspuns afirmativ.

Varoufakis, al carui stil arogant ii agaseaza pe omologii europeni, i-a descris pe acestia drept "parteneri divergenti". Acestia sunt "partenerii guvernati de frica cei care au provocat criza si "solutia" la criza, despre care intreaga lume stie, de fapt, ca este instabila si tinde sa duca la noi probleme", a adaugat Varoufakis.

Ministrul de Finante al Greciei a tinut sa atentioneze ca, "daca zona euro nu se va schimba, ea va muri", adaugand ca nicio tara, nu doar Grecia, nu ar fi trebuit sa se ralieze unui sistem monetar comun si inegal".

"Un lucru este sa spui ca noi nu trebuia niciodata ca ne raliem zonei euro si altceva este sa spui ca va trebui sa iesim din ea", a precizat totodata ministrul grec, constient de faptul ca a face un pas inapoi acum ar duce la o "situatie proasta si imprevizibila".

Atena, care nu a obtinut niciun ban de la creditorii sai incepand din toamna anului trecut, asteapta cu disperare deblocarea partii ramase din fondul de salvgardare promis de FMI si UE, parte de care Grecia are nevoie pentru a evita incapacitatea de plata si o eventuala iesire din zona euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO