Ziua lucreaza intr-o multinationala, iar in timpul liber incearca sa schimbe tara in bine. Ce este Code 4 Romania
Peste 70 de tineri programatori, designeri si sociologi, exasperati de birocratia din administratia romaneasca si satui de lipsa de transparenta a statului, s-au adunat intr-o asociatie si vor sa puna lucrurile in miscare.
Voluntarii au facut deja un indrumar pentru votul in diaspora, lucreaza la un catalog politic si la o aplicatie care masoara timpul de stat la coada in institutiile publice. Accepta idei de proiect din partea oricui si ii incurajeaza pe tinerii din IT sa isi doneze cateva ore de munca pentru a-si schimba tara.
Ziua lucreaza intr-o multinationala, iar seara, sau in weekend, Olivia traduce proiecte din limbaj normal in limbaj pentru IT-sti. Face asta voluntar, pentru proiectul Code 4 Romania.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Olivia Vereha, angajata intr-o multinationala: "M-am lovit de nenumarate ori de probleme, de scos documente de o legislatie pe care nu o intelegeam de aceasta lipsa de traducere intre ce vrea statul de la noi si ce trebuie noi ca cetateni sa facem. In timpul ala putin pe care-l avem sa stam sa descarcam 30-50 de pagini ca sa aflam ca trebuie sa ducem o copie de pe buletin de exemplu."
Pana acum, la noi voluntariatul s-a rezumat mai mult la cazuri sociale ori actiuni de mediu. Idea voluntariatului in IT, design, sociologie sau comunicare vine de peste ocean, unde organizatia "Code 4 America" formata in San Francisco a creat un model de comunitate nationala a profesionistilor voluntari, perpetuat apoi in toata lumea. Bogdan este unul dintre fondatorii miscarii de la noi.
Bogdan Ivanel, cercetator politici sociale la Science Po Paris: "Multi dintre noi locuim sau am locuit in strainatate am vazut acolo solutii pentru problemele respective si am zis de ce nu putem sa le aplicam si in Romania? Prima aplicatie pe care deja o avem vot diaspora deja se adreseaza unei probleme cu care multi ne-am confruntat la alegerile trecute, imposibilitatea de a vota. E un tutorial de un minut jumate care le spune oamenilor cum pot vota in strainatate."
Catalogul politic va publica toate informatiile disponibile despre oamenii politici intr-un singur loc. Theater Hub va fi un loc de intalnire pentru actorii tineri, iar Monitorizare vot va fi folosita de observatorii de la alegerile din iarna pentru raportarea in timp real a neregulilor. Acestea sunt cateva proiecte in lucru. Oricine poate veni cu o idee.
Antoaneta Opris, specialist in comunicare: "Exista un formular online care este foarte prietenos conceput si care pe fiecare dintre cei care doresc sa ne propuna o idee il ajuta nu numai sa ajunga la noi cu ideea, dar si sa o structureze mai bine in minte. Cu intrebarile astea reusim sa rafinam conceptul, ideea, finalitatea si beneficiul pe care fiecare proiect il aduce."
Oamenii spun ca in primele doua zile de la lansare au primit deja 160 de noi voluntari, precum si alte 4 idei de proiecte.