ZF: Cum face statul economie pe timp de criza. 50 MILIOANE de euro pe telefoane, posta si internet
Statul va cheltui in 2012 aproximativ 50 de milioane de euro pe serviciile de telecomunicatii, posta, televiziune si internet. Aceasta suma este mai mare cu peste 42% fata de anul 2011.
Acestea sunt datele din proiectul de buget pe anul viitor, de pe site-ul Ministerului Finantelor, citate de Ziarul Financiar.
Suma nu include insa si cheltuielile companiilor nationale sau ale unor autoritati independente, cum este cea de reglementare in comunicatii, care se autofinanteaza.
Datele din proiectul de buget nu explica de ce vor creste cheltuielile statului la acest capitol si nu raspund, asa cum a fost cazul si in anii trecuti, la intrebarea cat reprezinta din aceste sume doar cheltuielile cu telecomunicatiile, excluzandu-le pe cele cu serviciile postale sau de televiziune, de exemplu.
"Chiar si inainte de a trece la subiecte mai sofisticate, cum ar fi pentru cate persoane "plateste" bugetul de stat abonamente de telefonie si de ce, o prima intrebare este de ce este acest buget in crestere, in conditiile in care in ultimii ani operatorii de comunicatii au redus in permanenta tarifele si si-au renegociat in jos contractele in special cu clientii de business" - a comentat pentru ZF Adrian Ciobanu, fost om de vanzari la Vodafone si care acum are propria companie - Reimens Group, care ofera consultanta in reducerea costurilor cu serviciile de comunicatii.
"Prima intrebare care se pune e de ce costurile cresc. Este anormal in conditiile in care pe piata tarifele sunt in scadere", a spus Ciobanu, precizand ca este de urmarit daca evolutia nu este generata de un proiect de investitii. Insa chiar si in aceste conditii, statul are mari probleme cu eficienta cheltuielilor cu achizitia de servicii de comunicatii, crede Ciobanu.
"Problemele sunt numeroase: nu este clar pentru cate persoane se plateste un abonament de telefonie si, apoi, nu exista o regula valabila la nivel national - ce tip de angajat poate avea un telefon de la institutie. Iar daca are telefon - platim si cheltuielile in roaming pentru el? Este vital ca pentru toti angajatii de la stat sa fie achitate si cheltuieli in roaming? Nu stim, asa ca intram intr-o zona de speculatii", mai spune Ciobanu.
Mai multe detalii pe www.zf.ro.
Sursa: Ziarul Financiar
Etichete: cheltuieli, servicii, telecomunicatii, buget 2012,
Dată publicare:
23-11-2011 09:14