ZF: Sistemul bancar raporteaza cele mai mari pierderi din istorie, 2,1 miliarde de lei
Rezultatele financiare preliminate ale celor 40 de institutii de credit de pe piata romaneasca indica pierderi cumulate record, de 2,12 miliarde lei, pentru anul trecut, aproape triple fata de 2011, scrie Ziarul Financiar.
In 2008 sistemul raportase cele mai mari castiguri din istorie, peste 4,4 miliarde lei.
2012 a fost al treilea an la rand in care sistemul bancar a inregistrat un rezultat negativ, aducand cea mai mare crestere a volumului pierderilor.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Aceasta a fost consecinta agravarii procesului de deteriorare a calitatii portofoliilor de credite, dar si a scaderii soldului creditelor, in conditiile in care productia de credite noi s-a prabusit, iar multe banci au vandut pachete de active devenite neperformante.
Rezultate negative au inregistrat deopotriva banci mari si mici. In 2011 pierderile cumulate ale bancilor au insumat 777 milioane lei, iar in 2010 circa 516 milioane lei.
Potrivit unor calcule provizorii ale bancii centrale, la sfarsitul anului trecut rata creditelor neperformante din sistem a urcat la 18,2%, cu aproape patru puncte procentuale peste nivelul din anul precedent.
Cresterea nu este surprinzatoare, avand in vedere ca economia nu si-a revenit, au continuat sa apara cazuri de insolventa printre companii, iar multe dintre creditele restructurate in primii ani de criza au ajuns sa acumuleze noi restante, redevenind neperformante.
De asemenea, piata bancara a fost zdruncinata de o serie de cazuri de frauda care inca sunt in ancheta, iar nivelul ridicat al neperformantei sugereaza si slabiciuni la nivelul sistemelor de evaluare a riscului.
La pierderi de 2,1 miliarde de lei, rentabilitatea capitalului din sistem a ramas in teritoriul negativ, cu un minus de 5,4%.
Ca si in anii precedenti, BNR a continuat sa preseze actionarii bancilor cu rezultate negative sa aduca sume suplimentare la capital, astfel incat solvabilitatea medie pe sistem s-a mentinut la 14,6% la sfarsitul anului.