3.000 de dosare in acest moment in instante. Sansele ca un roman sa castige in lupta cu bancile
O negociere cu o miza de sute de milioane de euro, care ii priveste pe toti clientii bancilor din Romania, se poarta in aceste zile intre Guvern, parlamentari si bancile straine.
Este vizat Codul de Procedura Civila, care ar putea sa duca la schimbarea in favoarea clientilor a sute de mii si chiar milioane de contracte de imprumut.
Bancherii se plang insa ca intrarea in vigoare a codului le va provoca lor pierderi enorme. Tocmai din acest motiv, FMI-ul a cerut Executivului sa amane aplicarea acestei legi, lucru care s-a si intamplat.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Emilia tocmai a castigat primul sau proces cu banca. Are un credit cu dobanda variabila. Banca i-a majorat ratele cand a fost cazul, insa a uitat sa i le si reduca atunci cand dobanzile in toata lumea scadeau.
Contractul semnat de Emilia este unul tip, similar cu documentele semnate de zeci de mii de clienti ai aceleasi banci. Legislatia actuala spune ca fiecare om in parte trebuie sa se duca in instanta sa isi recupereze banii. Asa se face ca pe contracte identice ca lacrima, unii judecatori le dau dreptate romanilor, altii bancilor.
Daca ar fi fost in vigoare Codul de Procedura Civila, atunci banca ar fi fost obligata sa modifice si sa dea banii inapoi tuturor celorlalti clienti aflati in situatia Emiliei, fara ca ei sa se mai adreseze instantelor.
Nici in visele lor cele mai urate bancherii nu au luat in calcul o asemenea modificare. Asa ca au facut presiune la BNR, Ministerul Justitiei, cat si la FMI, pentru ca modificarile care ii privesc sa fie eliminate.
Legislatia trebuia sa intre in vigoare vineri, 1 februarie. Insa marti seful delegatiei FMI a dat Guvernului un mesaj cat se poate de clar: mai trageti de timp.
Au trecut 24 de ore de la mesajul sefului FMI si Guvernul a reactionat. A amanat miercuri prin ordonanta de urgenta intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila. Bancherii isi estimau pierderile la peste 600 de milioane de euro.
In momentul de fata in instante sunt peste 3.000 de procese impotriva bancilor. Rata de castig este de 75% in favoarea clientilor.
Majoritatea celor nedreptatiti sunt insa descurajati sa dea in judecata bancile pentru ca procesele dureaza spre trei ani de zile. Iar daca pierzi trebui sa achiti si costurile de judecata ale bancii.