Zacamantul de aur de la Rosia Montana va fi exploatat incepand cu 2016. Cota statului creste la 25%
Exploatarea zacamantului de aur de la Rosia Montana va incepe in 2016, iar statul isi va majora participatia la 25 la suta din actiuni.
Sunt cateva din prevederile propunerii de contract de asociere dintre statul roman si investitorul canadian. Aparitia documentului a tensionat spiritele intre cei care sunt pro si contra proiectului.
Oaspetii de la Bucuresti au scapat nesifonati din imbranceala, dar fiecare tabara isi sustine in continuare pozitia.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
"Sunt miner de 20 de ani, vreau sa am ce pune pe masa copiilor."
Proiectul de la Rosia Montana a fost pus deja de Guvern pe lista investitiilor prioritare, dar va fi modificat.
Guvernul vrea sa mareasca in primul rand cota de participare a statului, de la 19 la 25 la suta, dar si redeventa pe care o va incasa, de la 4 la 6 la suta. Acestea modificari trebuie sa fie aprobate si de Parlament.
"Va incepe orice fel de explorare si exploatare numai in masura in care Parlamentul Romaniei va adopta o lege care sa prevada conditiile de mediu, conditiile de participare a statului roman", a precizat premierul Victor Ponta.
Calculele celor de la Rosia Montana Gold Corporation arata ca, daca aurul se va vinde la un pret de 900 de dolari uncia, compania va incasa 7,5 miliarde de dolari, din care statul va primi 1,8 miliarde.
Acum insa pretul aurului este de 1300 de dolari uncia, ceea ce insemna vanzari de peste 10 miliarde de dolari din care 4 miliarde vor ajunge la stat. O parte din bani vor fi folositi insa pentru proiecte mari de investii.
"Beneficiile care rezulta din redevevente si din alte lucruri care tin de aceasta posibila speciala intra intr-un fond special, nu intra la buget, ci intra intr-un fond special de dezvoltare", a mai spus Ponta.
Daca Parlamentul va aproba legea in aceasta toamna, cei de la Rosia Montana vor sa inceapa constructiile vara viitoare iar exploatarea efectiva a aurului in noiembrie 2016.