Vremea capricioasă i-a adus pe producătorii de mere aproape de pragul falimentului


Ultimul update: Luni 26 August 2019 20:30
Data publicarii: Luni 26 August 2019 19:17
Categorie: Stiri Economice

Vremea capricioasă din această primăvara a redus la jumătate producţia de mere, aşa că vom da măcar cu 30% în plus pentru un kilogram.

Dacă anul trecut, crengile pomilor se rupeau sub greutatea fructelor, acum sunt aproape goale. În Europa, situaţia este similară.

Livada de meri a unui fermier din comuna Doştat, judeţul Alba, se întinde pe 1,5 hectare. Anul acesta va avea însă jumătate din recolta de anul trecut.

Proprietar livadă: "Anul trecut, de pe acest măr am luat undeva la 20 de kg. Anul acesta o să culegem undeva până în 10 kg de pe măr."

Agricultorii dau vina pe vreme. Când merii au înflorit, temperaturile n-au trecut de zero grade.

Proprietar livadă: "Anul trecut am mers undeva la 80 de bani până la 1 leu. Am rămas cu mere. Preţul o să fie dublu faţă de anul trecut".

Şi la staţiunea de cercetare din Aiud, crengile atingeau pământul sub greutatea fructelor. Acum rodul e răsfirat.

Proprietar livadă: "Dacă anul trecut, să dăm un exemplu, pe mărul ăsta am luat 200 de kg de mere, anul acesta nu ştiu dacă iau 50 de kg. Puţine mere, puţine rep. Anul trecut se rupeau crengile? Se rupeau sub greutatea fructelor, anul ăsta mult mai greu."

Florin Motea, şef fermă: "Aşa producţie slabă nu am mai avut de 5-6 ani."

Merele pot fi cumpărate cu 3 - 3 lei 50 direct de la producător, în funcţie de soi iar în magazine vor fi şi mai scumpe, din cauza adaosului comercial.

Client: "Preţul este bun în raprt cu piaţa."

Un fermier din Argeş spune că nu doar vremea l-a adus aproape de faliment.

Gheorghe Voica, fermier: "Ploi multe şi bolile au atacat chiar şi soiurile rezistente la rapăn şi făinare, nu am avut bani ca să-i tai pomii, să-i lucrez pe rând, să le dau îngrăşăminte. Dar dacă ne dă 30 de bani, înseamnă că ne scoate de pe piaţa. Sub un leu kilul de mere să-l produci în România sau şi în ţările vecine, nu se poate."

Românii nu se pot baza nici pe importuri. Asociaţia Mondială a Producătorilor de Mere şi Pere estimează că producţia din statele europene va fi cu 20% mai mică faţă de cea de anul trecut.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO