Vodafone si UPC s-ar putea uni intr-un gigant al comunicatiilor. Ce se va intampla cu abonatii din Romania
Grupurile Vodafone Group Plc si Liberty Global ar putea sa incheie un acord sau chiar sa fuzioneze – un scenariu care a provocat valuri la bursa
Anuntul a fost facut chiar de John Malone, presedintele Liberty Global, cel mai mare operator mondial de cablu, care detine si UPC Romania si care a spus ca „ar fi o mare potrivire” intre compania pe care o conduce si Vodafone. Intrebat de jurnalistii de la Bloomberg daca zvonurile privind o o fuziune sunt intemeiate, Malone a raspuns: „Am analizat aceasta posibilitate din punctul nostru de vedere si ar rezulta sinergii semnificative daca am reusi sa gasim o modalitate de cooperare sau de combinare a activitatii companiilor noastre in Europa de Vest. Exista promisiunea crearii unei valori enorme pentru actionarii daca gasim o modalitate”.
Mai plastic, Malone a sintetizat situatia astfel: „Intrebarea e cum scoti mana cu banana din borcan” – banana fiind Vodafone. Niciun oficial Vodafone nu a comentat acest scenariu – ceea ce nu a impiedicat actiunile companiei britanice sa creasca cu 4% in urma declaratiilor lui Malone.
Analistii vorbesc de mai mult timp despre un scenariu in care Vodafone - al doilea operator de telefonie mobila din lume - ar prelua Liberty Global, care s-a concentrat mai degraba pe zona de televiziune prin cablu si internet broadband (vezi in harta de mai sus tarile unde este prezenta compania). In 2013, Liberty, prin UPC, a lansat platforma cross-media Horizon TV (care anul acesta a ajuns si in Romania), ce ar beneficia substantial de pe urma colaborarii sau chiar fuziunii cu un mare operator de telefonie mobila ca Vodafone. Practic, Vodafone si Liberty s-ar completa, primii venind cu zona de comunicatii mobile iar ceilalti, cu cea de cablu, dar si de continut.
O unire intre cele doua companii ar duce la crearea unui gigant al telecomunicatiilor, evaluat de analistii Financial Times la 140 de miliarde de dolari. Pe de alta parte, autoritatile de regelementare din tarile vest-europene ar putea sa nu fie de acord cu o fuziune atat de mare incat tinde spre monopol in tari ca Marea Britanie, Germania sau Olanda.
Romania, pe de alta parte, ar putea sa nu fie luata in calcul. Analistii sustin ca, in cazul unei fuziuni, operatiunile Vodafone din tara noastra, din India, Australia si Ghana ar putea fi separate. De altfel, si declaratiile lui Malone s-au referit strict la Europa de Vest.
Sursa: Pro TV
Etichete: comunicatii, media, bursa, vodafone, fuziune, UPC,
Dată publicare:
22-05-2015 10:42