Uniunea Europeană îi plătește lui Elon Musk 180 de milioane de euro ca să își lanseze sateliți prin SpaceX
Comisia Europeană a fost nevoită să semneze un contract de 180 de milioane de euro cu SpaceX, compania lui Elon Musk, pentru a-și pune sateliții pe orbită, deoarece propriul său program de rachete este ... în impas.
Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat pentru Politico faptul că a fost de acord să apeleze la compania spațială a lui Elon Musk - cu care s-a certat recent pe tema politicii digitale, din cauza faptului că deține X (fostul Twitter) - deoarece proiectul Ariane 6, al Europei, este inactiv.
"Avem patru sateliți de lansat anul viitor", a declarat Breton în marja unei reuniuni ministeriale care a avut loc marți la Sevilla. "Și având în vedere că Ariane 6 nu va fi încă disponibil, am acceptat o propunere din partea Agenției Spațiale Europene de a folosi SpaceX."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lansările sunt programate, provizoriu, să aibă loc în aprilie și iulie, fiecare dintre ele urmând să ducă pe orbită doi sateliți de geonavigație Galileo, a precizat el.
După cum Politico a mai scris în aprilie, Comisia Europeană a analizat opțiuni alternative pentru misiuni cheie până în 2024, din cauza întârzierilor sistemului Ariane 6 - care nu este încă autorizat pentru lansare - și a retragerii sistemului mai vechi Ariane 5.
Planul inițial era de a lansa cei patru sateliți Galileo, care contribuie la alcătuirea alternativei UE la rețeaua GPS a SUA, cu sistemul rusesc de rachete Soyuz, a cărui versiune a fost lansată de la portul spațial european din Guiana Franceză. Cu toate acestea, războiul purtat de această țară împotriva Ucrainei a dat peste cap această opțiune.
Dacă Ariane 6 ar fi fost pe drumul cel bun, prima sa lansare era programată pentru 2020.
"Am avut un calendar care a fost promis și nu a fost respectat", a spus Breton despre Ariane 6, un program dezvoltat de Airbus și ArianeGroup, filiala Safran. "Au existat întârzieri din nou și din nou. Din cauza acestor întârzieri a trebuit să luăm anumite decizii".
Cu toate acestea, înainte ca datele de lansare ale SpaceX să poată fi consolidate, UE trebuie mai întâi să ajungă la un acord de securitate cu autoritățile americane, care să garanteze inginerilor europeni accesul non-stop la sateliții de ultimă generație Galileo și dreptul de a recupera tehnologia în cazul în care racheta eșuează și încărcătura utilă se pierde pe mare.
"Vorbim despre sateliți critici, așa că încă negociem cu partea americană", a declarat Breton.