Reactia lui Ponta, dupa ce o companie feroviara uriasa din SUA a depus oferta pentru CFR Marfa
Trei companii au depus oferte pentru cumpararea CFR Marfa, a declarat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
Dupa ce marti compania Transferoviar din Cluj Napoca anuntase ca a depus o oferta pentru cumpararea CFR Marfa in consortiu cu fondul de investitii austriac Donau-Finans, miercuri, si Grup Feroviar Roman si OmniTRAX au depus documentele pentru privatizare.
Primele sunt companii private cu capital romanesc cu activitati in transportul de calatori si de marfa din Romania, iar cea de-a treia e una dintre cele mai mari companii feroviare din America de Nord.
Licitatia pentru pachetul de 51% din actiunile CFR Marfa va porni de la un pret de 180 milioane de euro, iar castigatorul licitatiei va fi stabilit la jumatatea lunii iunie.
Grupul Feroviar Roman a fost prezentat in detaliu in ancheta "Romania, te iubesc" realizata de Cosmin Savu.
Falimentul CFR Marfa, partea I. Cine este "omul cu telefonul", pus titular peste o gaura de 100 de milioane de euro de Traian Basescu
Falimentul CFR Marfa, partea II. Experimentul ce arata proportiile unui dezastru: cat dureaza un transport de la Bucuresti la Constanta
Falimentul CFR Marfa, partea III. Cine sunt "Regii Vagoanelor", oamenii care au construit o flota privata cu vagoanele statului
PONTA: INVESTITORII INTERESATI DE CFR MARFA SUNT SERIOSI
Premierul Victor Ponta afirma ca a cerut date legate de companiile care au depus documentatii la privatizarea CFR Marfa si ca investitorii in cauza sunt seriosi, astfel ca are incredere ca acestia pot aplica o strategie eficienta, adaugand ca societatea poate fi viabila, dar "nu e asa usor cum pare"
"Ma astept ca oricare dintre cei trei - pentru ca am cerut date, este vorba de investitori seriosi - am incredere ca oricare dintre cei trei trei sa aiba capacitatea de a implementa o strategie pe termen mediu si lung de eficientizare a companiei, pastrare a locurilor de munca si cresterea competitiei pe piata interna si pe piata directa", a spus Ponta.
Intrebat de jurnalisti daca crede ca statul va incasa suma estimata de 180 milioane euro in schimbul pachetului majoritar de actiuni la CFR Marfa, premierul a afirmat ca orice discutie serioasa porneste de la cele 1,5 miliarde lei reprezentand datorii ale companiei si de la faptul ca CFR Marfa a pierdut, incepand cu 2008, aproape jumatate din piata romaneasca.
"CFR Marfa este o companie care poate fi facuta viabila, dar nu e chiar asa usor cum pare. Deocamdata, faptul ca cele trei companii participa la modul foarte serios stiind si de datorii, si de problemele care exista este un semn bun. Acum eu ar trebui sa prezint CFR cum se prezinta pe la televizor, ca pe un diamant, dar nu-i chiar...Eu vreau sa-l vand, dar nu cred ca ii pacalim pe oameni, credeti ca nu stiu cate datorii are CFR Marfa sau credeti ca daca era pe profit il mai vindeam? Nu-l mai vindeam", a adaugat Ponta.