Turcan: Guvernul va amâna cel puțin jumătate de an, prin OUG, plata alocațiilor dublate pentru copii

Ultima actualizare: 14-01-2020 19:24

Guvernul Orban va adopta, în această săptămână, o ordonanță de urgență pentru a amânca până la 1 iulie 2020 plata alocațiilor dublate pentru copii, a declarat, pentru G4Media.ro, vicepremierul Raluca Turcan.

„Pentru că PNL este într-un dialog continuu cu președintele Klaus Iohannis, promulgarea de astăzi a legii privind alocațiile va fi completată de o Ordonanță de Urgență a Guvernului. Actul normativ va proroga intrarea în vigoare a legii de dublare a alocațiilor până la prima rectificare bugetară din acest an, la începutul lunii iulie, așa cum prevede legea responsabilității fiscal-bugetare”, a declarat Raluca Turcan.

Vicepremierul dă vina pe politica falimentară a fostului guvern, care a generat o presiune asupra bugetului de stat.

„Presiunea care apasă bugetul din acest an, din motive ce țin de politica falimentară a fostului guvern, dorim să nu afecteze copiii din România”, a declarat Turcan.

”PNL este partidul de care sunt legate toate majorările alocațiilor pentru copii de până acum: 2008, 2015 și 2019. În plus, începând cu 1 Ianuarie 2020, alocațiile sunt indexate cu rata inflației tot datorită PNL. Guvernul PNL va găsi resursele financiare pentru dublarea alocațiilor de stat pentru copii, așa cum prevede legea promulgată astăzi de Președintele Klaus Iohannis. Când a fost construit bugetul pe anul 2020, la finalul anului trecut, suma necesară pentru ca alocațiile mărite să intre în plată nu a fost inclusă, nefiind lege în vigoare”, a mai spus Raluca Turcan.

Iohannis a promulgat legea, Orban decide când dă banii

 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, Legea privind dublarea alocațiilor pentru copii.

Legea promulgată prevede dublarea alocățiilor pentru copii, astfel că alocația crește de la 300 la 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani și de la 150 la 300 de lei pentru cei între 2 și 18 ani.

Teoretic, legea prevede ca această creștere să intre în vigoare de luna următoare promulgării, adică din luna februarie, însă premierul Orban a anunțat în ultimele zile că va amâna termenul de intrare în vigoare a legii, până când Guvernul va putea aloca fondurile necesare.

Amânarea aplicării Legii dublării alocațiilor va însemna, pentru Guvernul Orban, o economie de 3,6 miliarde lei, respectiv 750 milioane euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO