Tudose: Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se va face miercuri prin OUG


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 07 Noiembrie 2017 18:03
Categorie: Stiri Economice

Guvernul merge înainte cu modificările fiscale contestate de patronate, sindicate şi chiar de primari.

Premierul Mihai Tudose a anunţat că Executivul va adopta miercuri, la ora 15:00, prin ordonanţa de urgenţă, măsurile care vor aduce creşteri salariale doar pe hârtie, şi chiar scăderi de lefuri, pentru unii dintre angajaţi. Voci din PSD susţin că tensiunea dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose este din ce în ce mai mare, iar Coaliţia de Guvernare e în pericol după ce Calin Popescu-Tariceanu nu a fost invitat să participe la discuţiile de ieri dintre şeful social-democraţilor şi premier. Între timp, sindicatele anunţă că vor continua protestele de stradă în toată ţara.

La Mioveni, 10.000 de angajaţi ai Uzinei Dacia au protestat nemulţumiţi de trecerea contribuţiilor sociale de la angajatori la angajaţi. Furioşi, oamenii le-au cerut guvernanţilor să renunţe la măsurile fiscale pe care vor să le introducă de la 1 ianuarie 2018 şi să plece.

"E un Guvern mincinos, hoţ, şi ne dorim să nu aprobe legile pe care vor să le adopte"

"Nu se mai poate minciuni! Atâtea minciuni!"

Nicolae Pavelescu, lider SAD: "Când au venit la noi la Dacia nici măcar n-au vorbit lucrul ăsta nici cu angajatorii sau cu directorii noştri, nici cu noi!''

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical: ''O măsură nefericită, în opinia noastră, care vine să mascheze o mare minciună: a creşterii salariilor în sectorul bugetar cu 25%, care în realitate vor fi mâncate de aceasta mutare de contribuţii.''

Între timp, la Parlament ajungeau premierul Mihai Tudose, şeful PSD, dar şi Sorin Grindeanu. Mihai Tudose a fost scump la vorbă.

Rep: Vor fi trecute contribuţiile la angajat?
Tudose: Da.
Rep: Rămâne prin ordonanţă de urgenţă sau proiect legislativ?
Tudose: Da, ordonanţă.

Şi liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a ferit de presă.

Reporter: Domnul Tudose s-a opus ieri pachetului fiscal?
Dragnea: Nu.
Reporter: NU v-a spus că nu mai doreşte să îl adopte?
Dragnea: Nu.
14 17 30 Azi nu dau declaraţii.

Până acum, şeful Guvernului a evitat de două ori o decizie finală privind măsurile fiscale. Voci din PSD susţin însă că premierul ar fi cedat în faţa şefului PSD, iar cei doi ar fi ajuns la o înţelegere, cel puţin pentru moment.

Rep: Relaţia cu domnul Dragnea?
Tudose: Este foarte bună!

A trecut însă mai puţin de o lună de la ultima ceartă dintre Tudose şi Dragnea. Premierul a ameninţat atunci că-şi dă demisia din fruntea guvernului dacă doi miniştri apropiaţi şefului PSD ambii urmăriţi penal în Dosarul Belina nu pleacă din Executiv.

Victor Ponta: ”E o bătălie între dl Dragnea, dl Vâlcov, pe de o parte, dl Tudose pe de alta, înţeleg că Tudose o să cedeze din nou. Se adoptă o modificare pentru care nu există niciun fel de analiză, care e contestată de toată lumea.”

Aşadar, miercuri guvernul ar putea decide în şedinţa de guvern că, de la 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor trece de la angajator la angajat şi că impozitul pe venit va scădea de la 16% la 10%. Tot de la acea dată, salariul minim pe economie va creşte de la 1.450 de lei brut la 1.900 de lei, iar contribuţia la pilonul de pensii 2 va fi redusă. Lista modificărilor propuse de Guvern e lungă şi afectează salariaţi, angajatori şi pensionari.

Sindicatele şi specialiştii au avertizat că măsurile vor duce la reduceri de lefuri şi la pensii mai mici. Iar preşedintele Klaus Iohannis a etichetat măsurile Guvernului drept ''cârpeli'' şi a îndemnat Executivul să se mai gândească.

Miercuri, în ziua decisivă pentru ''revoluția fiscală'', sunt anunţate noi proteste chiar în faţa Guvernului. Opoziţia se pregăteşte şi ea să seszeze Avocatul Poporului, care poate să atace la Curtea Constituţională decizia Guvernului.

Noul Cod fiscal va aduce salarii mai mici cu 16% pentru 100.000 de români
Gabriela Firea critică
VIDEO PROTVPLUS.RO