Preţurile petrolului au urcat la cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani
Preţurile petrolului au urcat luni la cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani, creşterea fiind alimentată de o serie de evenimente care au debutat cu arestările unor foşti şi actuali de rang înalt din Arabia Saudită, suspectaţi de corupţie.
”Arestările au mări probabilitatea de instabilitate din regat”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital, fond de hedging din New York, scrie Bloomberg, conform news.ro.
Zeci de persoane, între care prinţi, miniştri şi miliardari, au fost arestate în Arabia Saudită într-o amplă investigaţie de corupţie, între aceştia aflându-se şi oficiali care au legătură cu uriaşul producător de petrol Aramco.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Preţul petrolului de referinţă la bursa din New York a atins în iunie un minim de 42,05 dolari be baril, dar de atunci a urcat cu 15 dolari, la peste 57 de dolari pe barl.
Creşterea de luni a cotaţiilor petrolului a favorizat şi avansul titlurilor companiilor producătoare, iar indicele Standard & Poor’s 500 Energy a urcat cu până la 1,8%.
Petrolul a fost cotat în creştere în ultimele patru săptămâni, pe fondul semnelor că supra-oferta de pe piaţa mondială este în declin, ca reacţie la acordul de reducere a producţiei al OPEC şi al unor prodicători din afara organizaţiei, cum este Rusia.
Cotaţia petrolului american West Texas Intermediate, cu livrare în decembrie, a urcat cu 1,45 dolari, la 57,09 dolari pe baril, la bursa din New York.
Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, cu livrare în ianuarie, a avansat cu 1,81 dolari, la 63,88 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins după iunie 2015.
Între timp, indicele Bloomberg al dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de 10 valute importante, a scăzut cu până la 0,3%. Deprecierea dolarului creşte atractivitatea investiţiilor în mărfuri.