Trei ani de la startul crizei economice mondiale. Se pregatesc masuri exceptionale de salvare
Astazi, 15 septembrie, se implinesc trei ani de la startul oficial al crizei economice mondiale, marcat de falimentul bancii Lehman Brothers din America.
Acum, lumea intreaga sta cu ochii pe ceea ce poate fi
mult mai grav: un eventual faliment al Greciei.
Vineri are loc, in Polonia, o reuniune a ministrilor de finante din tarile Uniunii, la care este asteptat pentru prima data si seful finantelor americane, Thimothy Geithner. Prezenta lui dovedeste ca e momentul unor masuri exceptionale de salvare.
In timp ce parlamentul italian aprobau definitiv un pachet de austeritate, ca sa nu ajunga in situatia Greciei, pe strazile Romei oamenii isi strigau disperarea. I-au cerut socoteala unui deputat care s-a nimerit printre ei, iar situatia a degenerat rapid, cu insulte de ambele parti.
In paralel, Angela Merkel si Nicolas Sarkozy dadeau asigurari ca Grecia va face tot ce trebuie ca sa nu intre in faliment si ca viitorul ei este in Zona Euro. Declaratiile lor au fost salutate de bursele internationale, cotatiile inregistrind binevenite cresteri.
Pietele financiare par sa fi fost impulsionate si de discursul presedintelui Comisiei Europene.
"Vreau sa confirm azi ca CE va prezenta in curand optiuni pentru introducerea euro-obligatiunilor", a spus Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.
Investitorii cerusera demult o asemenea masura, care presupune asumarea datoriei Greciei de catre intreaga Uniune.
Daca euro-obigatiunile le par multora singura cale de salvare, Germania isi mentine opozitia inversunata fata de o asemenea masura, pe care o considera nedreapta fata de tarile cu un buget echilibrat.
Pe de alta parte, un nou "focar" de probleme risca sa izbucneasca in Spania, al carei rating ar putea fi redus in curand de agentia Fitch.