Traian Basescu, despre pactul de stabilitate UE: "S-a instaurat cifra magica 3 - deficit de 3%"

Ultima actualizare: 01-11-2012 06:03

Presedintele Traian Basescu a declarat ca politicienii europeni au ascuns, in timp, faptul ca Pactul de Stabilitate si Crestere la nivelul UE recomanda deficite structurale de maxim 0,5% si practicarea unor bugete excedentare.

Seful statului a spus ca politicienii au tot vorbit despre deficit de 3% si indatorare de maximum 60% in legatura cu criteriile de la Maastricht.

Traian Basescu a spus ca, de fapt, Pactul de Stabilitate recomanda deficite structurale de maximum 0,5% si bugete excendentare.

"S-a instaurat cifra magica 3: deficit de 3%. Cine citeste pactul de stabilitate, vede ca obigatia din acest act fixeaza ca deficit structural maxim 0,5%, cu indicatia de a se sta in bugete excedentare. 3% a fost o cifra adoptata de toti oamenii politici ca sa construiasca Europa sociala pe datorie. Una dintre cauzele fundamentale pentru care s-a ajuns la aceasta criza de neincredere a fost ascunderea miezului pactului de stabilitate si crestere, care spunea de deficit structural de maxim 5% cu recomandarea de a se merge pe excedente", a spus Basescu.

El a mai spus ca desi prin criteriile de la Maastrich se stabileau limite pentru deficit si pentru gradul de indatorare, respectarea acestora se facea prin responsabilitatea statelor si eventual in urma presiuni ale Comisiei Europeana.

Presedintele a mai spus ca aceasta este una din cauzele care au adus Uniunea in actuala situatie economica.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania trebuie sa treaca in Constitutie, si nu in alt act normativ, prevederile privind bugetul si deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.

Presedintele Basescu a subliniat ca una dintre prevederile acordului se refera la obligatia statelor care adera la acesta de a include in legislatia nationala angajamentul pentru "buget national echilibrat si in surplus", ceea ce inseamna ca deficitul structurat nu trebuie sa depaseasca 0,5% din PIB.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO