Tot mai multi romani castiga in instanta marele "razboi al francului" cu bancile. Exemplul lui Alex si evolutia chitantelor

Ultimul update: Vineri 30 Ianuarie 2015 06:53
Data publicarii: Marti 27 Ianuarie 2015 20:17
Categorie: Financiar

Tot mai multe instante de judecata le dau dreptate datornicilor si decid ca ratele trebuie platite la cursul la care au fost facute imprumuturile.

Intr-unul dintre cazuri, instanta a dispus chiar ca toti banii platiti peste cursul de la data contractului sa ii fie inapoiati reclamantului. Deciziile nu sunt deocamdata definitive, insa in doar cateva zile au fost date trei hotarari similare impotriva a trei banci diferite. Mai mult, un membru al Consiliului Superior al Magistraturii a afirmat ca trebuie luate decizii urgente pentru a opri ceea ce el numeste "jaful facut de banci".

Alexandru Ciucur si sotia lui si-au dorit o casa, asa ca in 2007 au imprumutat 38.800 de franci elvetieni. Rata lunara era de 265 de franci, adica mai putin de 500 de lei.

"Prima chitanta, 485 de lei in data de 15 noiembrie 2007. Septembrie 2013 - 960 de lei! Este ultima ca dupa-asta nu am mai putut plati. Am intrat in restante", spune Alexandru.

"Este foarte greu sa ne descurcam, toti banii pe care ii luam merg la banca. Prea multe lipsuri din cauza francului”, spune si sotia sa.

Intr-un final, au dat in judecata banca si au castigat in prima instanta.

"Au tinut francul la un curs mic, au umplut piata cu acest tip de contracte si dupa aceea l-au crescut pentru a multiplica castigul", spune Andrei Iulian, avocat.

Decizia Tribunalului Timis este foarte clara: "Obliga parata sa converteasca in RON contractul de credit pentru nevoi personale garantat cu ipoteca acordat reclamantului, la cursul de schimb CHF/RON de la data acordarii creditului, respectiv 13 septembrie 2007, urmand ca plata acestuia sa se faca in continuare in lei."

Intr-un caz similar judecatoria Targu Jiu a decis ca: "se impune inghetarea cursului de schimb valutar CHF - LEU, pentru efectuarea platilor in temeiul conventiilor incheiate, la valoarea de la data incheierii si semnarii conventiilor, calcularea si plata ratelor de rambursare a creditului la aceasta valoare pe intreaga perioada de valabilitate a contractului si restituirea sumelor platite in plus catre reclamant."

Deciziile instantelor din Gorj si Timis sunt similare cu cea a instantei din Buzau care prevede acelasi lucru: plata ratelor la cursul contractarii creditelor. Si alti juristi sustin aceasta varianta.

"Solutiile ar trebui sa fie in alta parte, asa cum a intervenit Ungaria sau a intervenit Croatia printr-o ordonanta sau o lege prin care a revenit asupra conversiei monedei locale cu francul elvetian", spune Horatius Dumbrava, judecator, membru CSM.

Bancherii nu par insa impresionati de procesele in care creditele clientilor au fost convertite la cursul istoric.

"Eu nu stiu de nici un caz care a fost castigat definitiv. Au crezut bazat pe niste declaratii facute de niste avocati 'A, obtinem la cursul istoric!' - care este o iluzie - nu s-a intamplat nicaieri si nici nu se va intampla in Romania", spune Steven van Groningen, presedinte Patronatele Bancare.

Bancile care au pierdut procesele au atacat cu apel deciziile primei instante.

Delegatia FMI a discutat cu Isarescu despre situatia creditelor in franci. Ce a anuntat BNR cu privire la legea conversiei
Delegatia FMI a discutat cu Isarescu despre situatia creditelor in franci. Ce a anuntat BNR cu privire la legea conversiei
VIDEO PROTVPLUS.RO
Lia Olguța Vasilescu
Când ar urma să fie majorat din nou salariul minim pe economie
Ce spune Teodorovici despre înghețarea salariilor bugetarilor în 2019. ”Este un scenariu”
Florin Cîţu: Guvernul ia în calcul îngheţarea salariilor în 2019. Ce scrie în programul de guvernare
Creșterea economică a Chinei, la cel mai scăzut ritm din 2009. Care sunt cauzele
Reacţiile lăutarilor, după ce au aflat că ANAF verifică nunţile. Nici Tăriceanu nu e mulţumit
Banca Mondială: “Regândiţi tot sistemul de taxare, analizaţi totul, inclusiv cota unică! Pericolul se apropie"
robor
Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,28%, cel mai mare nivel din ultimele două luni
Țara în care trăiesc cei mai mulți români răstoarnă Europa. Ce se întâmplă cu moneda euro
Cuplurile căsătorite, în vizorul ANAF. Riscă amendă de 5.000 de lei
”Cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei”: 55 de miliarde de euro
Românii care au făcut nuntă, luați la întrebări de ANAF. Ce cupluri vor primi solicitări
Subvenții pentru diesel. Câți bani primesc proprietarii pentru a-și schimba mașinile pe motorină