Timothy Geithner ramane in functia de secretar al Trezoreriei Statelor Unite
Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, i-a spus presedintelui Barack Obama ca intentioneaza sa ramana in aceasta functie, a anuntat duminica Departamentul Trezoreriei, punand capat speculatiilor privind o eventuala plecare a acestuia.
"Secretarul i-a spus presedintelui ca intentioneaza sa ramana in postul sau de la Trezorerie", a afirmat Departamentul intr-un comunicat, la doua zile dupa reducerea ratingului Statelor Unite de catre agentia Standard&Poor's.
"El este pregatit sa efectueze munca importanta pe care o are pentru a raspunde provocarilor cu care se confrunta tara noastra mare", a adaugat asistenta pentru relatii publice a lui Geithner, Jenni LeCompte.
Presa americana specula de la sfarsitul lui iunie cu privire la o eventuala plecare a acestuia. Geithner a fost singurul secretar al Trezoreriei de la inceputul mandatului lui Obama, in ianuarie 2009.
Potrivit unor surse guvernamentale citate de presa, el intentiona sa renunte la acest post dupa doi ani si jumatate de munca intensa, dar Obama apreciaza munca sa si vrea sa il pastreze in functie.
Mentinerea in functie a lui Geithner, a carui demisie a fost ceruta sambata de congresmenii republicani, ar putea constitui o garantie de stabilitate in momentul incertitudinii cu privire la pietele financiare, in special Wall Street.
Secretarul Trezoreriei a criticat dur agentia de evaluare financiara Standard&Poor's, care in opinia sa "a emis o hotarare teribil de prost avizata".
"Ei au dat dovada de o lipsa ingrozitoare de cunostinte privind matematica fundamentala a bugetului Statelor Unite. Si cred ca au tras exact concluzia gresita", a declarat el pentru postul de televiziune NBC.
Pierderea ratingului AAA atribuit de Standard&Poor's, pentru prima data in istoria SUA, a intensificat dezbaterea in randul clasei politice americane.
Senatorul democrat John Kerry a apreciat ca reducerea ratingului este consecinta tentativelor de blocaj ale anumitor republicani in timpul dezbaterilor privind ridicarea plafonului de indatorare.
"Aceasta reducere a ratingului este a Tea Party", a afirmat el, facand referire la miscarea ultraconservatoare.
"Avem nevoie aici, la Washington, sa incetam certurile", a declarat el pentru NBC.
"Sunt de acord asupra faptului ca sistemul nostru sufera de disfunctii, dar care vin in mare parte din esecul presedintelui de a conduce tara", a reactionat imediat senatorul republican John McCain, la aceeasi televiziune.
Aceste infruntari intervin in pofida mesajului de unitate lansat de Casa Alba catre oficialii politici.
Barack Obama "crede ca este importanta unirea congresmenilor pentru consolidarea economiei si restabilirea situatiei bugetare", a afirmat sambata presedintia americana.
Senatorul McCain a aparat de asemenea agentia S&P in fata acuzatiilor administratiei Obama, potrivit careia agentia de evaluare financiara a comis o "eroare" in proiectiile sale.
"Chiar este cineva care crede cu adevarat ca S&P se inseala in evaluarea sa asupra situatiei bugetare a acestei tari?", a intrebat el.
Fostul consilier economic al presedintelui Obama, Lawrence Summers, a apreciat la randul sau ca este inutil sa fie criticata agentia de evaluare, "chiar daca o merita partial", si ca reducerea ratingului SUA accentueaza "riscul de recesiune".
"Trebuie mai degraba sa ne concentram pe ceea ce putem face pentru a merge inainte", a declarat el la CNN.
In opinia lui Lawrence Summers, "S&P a constatat ceea ce au resimtit americanii, furia lor in fata solutiilor propuse de Congres pentru a rezolva probleme economice cruciale".