The Economist: Întoarcerea României la comunism, prin aprozarele lui Daea
Aprozarele înfiinţate de Petre Daea în 2019 sub numele de „Casa de Comerţ Unirea” s-au dorit a fi un efort pentru a introduce agricultura românească în economie şi de a începe impozitarea fermierilor care le aprovizionează.
Într-un articol publicat de cei de la The Economist se arată cum imaginea noului supermarket de stat, ”Casa de comerţ cu produse agroalimentare Unirea”, aduce aminte de trecutul comunist pe care l-a avut România.
Primele două magazine ce s-au deschis în octombrie au rafturile aproape goale, doar cu câteva borcane de gem şi carne de porc în untură.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceasta nu este o bancă de alimente care să le permită săracilor accesul la alimente ieftine, pentru că preţurile sunt asemănătoare cu cele ale firmelor private.
După ce comunismul a fost eradicat, România şi-a împărţit terenurile agricole între fostele CAP-uri (ce au devenit companii private) şi oamenii care au lucrat în cadrul lor.
Din acel moment, mulţi dintre proprietari au părăsit satele sau au îmbătrânit și nu le mai îngrijesc. Unii închiriază pământul companiilor ce dispun de utilaje agricole sau le dau în arendă, în schimbul unei porţiuni din recoltă.
Guvernul a încercat să mărească producţia, împingând fermierii să obţină credite şi asigurări şi să le înregistreze pentru a-şi impozita vânzările.
Tentativa a eșuat, iar fermierii se plâng că statul le percepe impozite, dar cu toate acestea nu se oferă subvenţii. De asemenea, fermierii nu îşi pot permite casele de marcat cu ajutorul cărora ar trebui să li se stabilească impozitele.
Artiolul explică faptul că „noul lanţ de supermarketuri, Casa Unirea, schimbă tactica, de la „push” la „pull”. Cumpără doar de la fermierii mici, care primesc o garanţie că recoltele lor vor fi achiziţionate. Dacă sunt înregistrați destui fermieri, Ministerul Agriculturii speră să strângă miliarde bune din impozite, pe care nu recunoaşte că le colectează.
Cum a apărut Casa de Comerţ Unirea
Într-o economie de piaţă, România se întoarce la aprozarele şi alimentarele de stat.
Acestea ar fi veriga finală a Casei de Comerţ Unirea, o societate de stat creată de Guvern, cu scopul de a cumpăra de la producători şi a pune pe piaţă legume, fructe, carne şi lactate.
Însă reprezentanţii patronatelor spun că este pus în pericol comerţul cu produse agricole. Asta, pentru că statul va cumpăra cu un preţ mare şi va vinde ieftin, nefiind constrâns să facă profit.