Studiu: Tot mai mulți români au pretenția să găsească un loc de muncă stabil și cer salarii peste cele oferite de angajatori
Când vor să se angajeze, românii au așteptări mari și foarte mari. Cer salarii cu 40 la sută peste ce oferă de obicei angajatorul, conform unui studiu realizat de o platformă de recrutări.
În același timp, speriați de concedierile masive la nivel mondial, ai noștri caută pe cât posibil un loc de muncă stabil și dacă se poate să lucreze de acasă.
Albert are 24 de ani și lucrează de la începutul facultății. Recent, și-a schimbat locul de muncă. A căutat un program flexibil, dar și un salariu mai mare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Albert Nete, angajat: „Învățând și avansând încep să apară pretenții noi cum ar fi inclusiv partea financiară, pretenții referitoare la oamenii din echipă. E un lucru foarte important să am o flexibilitate. Prefer și clar o să rămân pe varianta de hibrid”.
De altfel, salariul este cel mai important pentru cei care vor să se angajeze. Oamenii vor lefuri mai mari decât oferă angajatorii. Cele mai ridicate așteptări le au piloții, ofițerii navali, sau constructorii, și cu 60 față de oferta primita.
Cei care aplică pentru Resurse Umane, administrativ, vânzări, relații publice au așteptări mai aproapiate de realitate. De pildă, dacă în aceste domenii salariul mediu este de 4.000 de lei, candidații cer 5.000.
Bogdan Badea, CEO-ul unei platforme de recrutare: „Discrepanța aceasta mare este pentru că unii aud că aceeași meserie, dar într-o altă industrie diferită de a lor salariul este undeva la 30-40% mai mare decât ce au ei în prezent. Deși în această lipsă de informare și de transparență duce la aceste discrepanțe și duce la acest fenomen în care oamenii își doresc mult mai mult decât ce au. Zona de transparență salarială se va schimba respectiv salariile vor fi obligatoriu să fie afișate în anunțurile de angajare”.
Pretenții salariale mari
Cu cât este salariul mai mare, cu atât pretențiile sunt mai mari. De pildă, în domeniul IT pentru poziții cu un salariu de 6.100 de lei, candidații cer 9.000.
Vlad Alexandru, directorul unei companii de IT: „În special angajații performanți, odată cu capacitatea de a lucra de acasă pot accesa mult mai ușor joburi în afara țării. În acest moment, aproape că noi concurăm cu țări din Vest la nivel salarial”.
Acum pentru cei mai mulți candidați este important să aibă un loc de muncă stabil, să aibă un program flexibil, adică să poată lucra remote, aici vorbim de munca de acasă sau chiar și din altă țară sau cel puțin hybrid. Când vine vorba de beneficii își doresc un bonus profesional și de ce nu un al 13-lea salariu.
Dragoș Gheban, reprezentant platformă de recrutare: „Evident pe locul 1 este salariul urmat de beneficii. A urcat pe locul 3 siguranța locului de muncă ceea ce cred este explicabil în contextul în care am auzit în ultima perioadă de concedieri mai ales la companii mari care nu sunt din România”.
Pretențiile salariale cresc și în funcție de experiența pe care o au candidații. Cei care au mai mulți ani lucrați primesc pana la 2.000 de lei în plus față de începători.