Stii ce se intampla cu bonul tau fiscal pe care nu-l ceri cand alimentezi masina? Fenomen ingrijorator dupa majorarea accizei
Un fenomen care ar trebui sa ingrijoreze autoritatile capata amploare, odata cu majorarea accizelor la benzina si motorina. Tot mai multi angajati ai benzinariilor vand bonurile fiscale, pe care unii clienti nu le cer, atunci cand alimenteaza.
"- Puteti sa ma ajutati cu un bon?
- De ce bani sa fie?
- De 100 de lei. 10?
- Da", asa decurge un dialog la casa de marcat.
In ultima saptamana, de cand combustibilii s-au scumpit cu 40 de bani pe litru, vanzarile de bonuri au explodat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Am o rugaminte, aveti cumva un bon pe care sa il decontez?
- Benzina sau motorina?
- Benzina.
-Benzinica?
- Da.
- De azi dimineata de la 9 fara 10 e bine?
- Da.
- 10 lei. "
Astfel de bonuri fiscale pe care unii clienti nu le ridica de la casele de marcat din benzinarii, ajung de regula pe mainile angajatilor unor firme care isi justifica in fata sefilor cheltuieli mai mari cu deplasarile in interes de serviciu.
Ca sa nu pateasca asta anumiti patroni investesc in echipamente de monitorizare.
Si totusi de aceste bonuri sunt interesate si unele companii care reusesc sa fenteze statul printr-o schema asemanatoare, insa pentru sume mult mai mari. Ajutor gasesc tot la benzinari, care pe langa teancurile de bonuri nerevendicate de altii ofera chiar si facturi. Astfel firma poate deduce ilegal TVA-ul la stat.
Reprezentantii lanturilor de benzinarii s-au declarat surprinsi de existenta unor astfel de practici dar avertizeaza totusi ca angajatii care procedeaza in acest mod vor fi sanctionati.
OMV Petrom: "Nu am primit astfel de sesizari din partea clientilor nostri. Conform normelor de aplicare ale Codului Fiscal, modificate in martie 2013, persoanele juridice nu mai pot folosi bonuri fiscale cu stampila pentru a justifica cheltuielile inregistrate in contabilitate."
LUKOIL: "SC LUKOIL Romania SRL nu a inregistrat nicio sesizare din partea vreunui client cu privire la fenomenul ce face obiectul reportajului dvs. De altfel, mentionam ca in cadrul societatii noastre asemenea practici sunt interzise cu desavarsire prin norme si decizii interne iar orice abatere a angajatilor de la acestea sunt sanctionate cu maxima severitate"
Din pacate si cei care nu solicita bonul fiscal atunci cand alimenteaza la pompa incurajeaza frauda. Firmele care recurg la asemenea tertipuri pentru a pacali statul risca amenzi de zeci de mii de lei daca sunt prinse de fisc.