Statul capitalizeaza Posta cu 50 milioane euro pentru stergerea datoriilor. Ce a descoperit Bruxelles-ul dupa o investigatie
Statul roman si Fondul Proprietatea pregatesc capitalizarea Postei Romane cu 50 de milioane de euro, pentru plata datoriilor catre stat, in vederea listarii pe bursa a unui pachet minoritar de actiuni.
Anuntul a fost facut sambata, la Sinaia, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. "Pregatim o capitalizare a Postei Romane. Guvernul va aloca o parte din bani la rectificarea bugetara din aceasta toamna, iar Fondul Proprietatea va participa cu 25% din capitalizarea totala, in functie de cota fiecaruia din cei doi actionari. Acesti bani vor acoperi amenzile date de Consiliul Concurentei, precum si datoriile Postei catre stat", a spus Chiritoiu, precizand ca suma totala va fi de circa 50 de milioane de euro. El a subliniat ca acest lucru nu va fi considerat ajutor de stat, atata vreme cat ambii actionari participa la capitalizare direct proportional cu cota detinuta de fiecare in companie, iar statul demonstreaza, astfel, ca actioneaza ca un actionar privat.
Totodata, presedintele Consiliului Concurentei a amintit ca, anul trecut, Comisia Europeana a deschis o investigatie in cadrul companiei, la cererea statului roman.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ne asteptam ca Posta sa trebuiasca sa returneze o suma, dar care credem ca va fi rezonabila. Aceasta deoarece este posibil ca subventiile date de Guvern la concedierile colective si pentru distributia pensiilor sa fie considerate prea mari de catre Comisia Europeana", a mai spus oficialul Concurentei.
Potrivit acestuia, Guvernul va trebui sa transmisa la Bruxelles un draft al hotararii de Guvern pe care o pregateste in acest sens, precum si un acord intre cei doi actionari ai Postei. Dupa un raspuns al Comisiei Europene, Guvernul va avea certitudinea ca situatia Postei Romane este clarificata in raportul cu ajutoarele de stat si se va putea merge mai departe cu planul de listare la bursa a unui pachet minoritar.
"Trebuie sa stim ca trecutul Postei este curat. Vrem sa-i organizam viitorul, sa nu aiba pe viitor probleme cu Comisia. Posta este singura care poate asigura distributia corespondentei in tara, deci este normal sa primeasca subventii pentru acest serviciu universal. In ceea ce priveste distributia de pensii, trebuie sa ne asiguram ca acest lucru este in acord cu Comisia si ca nu vor veni mai tarziu sa spuna ca nu este bine. Daca toate acestea sunt reglate, Posta va putea activa ca o companie normala, acest lucru va insemna o listare a unui pachet minoritar. Va exista un consultant care va recomanda un mecanism de implicare a capitalului privat la Posta", a sustinut Chiritoiu.
El a aratat ca listarea la bursa s-ar putea realiza anul viitor, iar statul, cel mai probabil, isi va pastra pachetul majoritar. Posta Romana este operatorul national din domeniul serviciilor postale, cu capital majoritar de stat, actiunile fiind impartite intre statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (75%) si Fondul Proprietatea (25%).