Specialiști: OUG de joi va avea efect de tsunami, va lovi în firme și oamenii de rând
Reprezentanții companiilor din domeniu susțin că supraimpozitarea companiilor din energie și plafonarea prețului gazelor naturale, timp de 3 ani, vor genera tarife mai mari pentru noi și vor afecta siguranța energetică a României.
Toți cei implicați au cerut ca acest proiect de act normativ să fie dezbătut inclusiv în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Într-un gest fără precedent, reprezentanții a peste 500 dintre cele mai mari companii din România au cerut oprirea Ordonatei de Urgență prezentate peste noapte de Guvern. Actul prevede o taxă de 3% pentru companiile din energie.
Facturile vor fi majorate instantaneu, spun organizațiile patronale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Silvia Vlăsceanu, reprezentanta asociației Concordia: "Să afecteze nu doar sectorul energetic, ci vorbim despre siguranță energetică și securitatea națională, trebuie vizat și în CSAT pentru că vizează siguranța națională. Iar efectul va fi suportat de consumator".
Gabriel Biriș, consultant fiscal: "Vom avea un cost suplimentar al energiei termice și electrice la populație plus TVA de minimum 15%".
Prețul gazelor va fi plafonat timp de 3 ani, de la 90 de lei pe MegaWatt, cât este acum, la 68 de lei. Este vorba însă despre prețul pe care-l pot percepe producătorii. De la ei până la consumatori mai sunt distribuitorii și furnizorii care nu au restricții privind prețul .
Așa că, pentru românul de rând, această măsură nu va avea efecte, spun companiile. Acestea critică și modul în care Executivul a acționat, fără să se consulte cu nimeni
Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane: "Metoda de a legifera prin OUG dată de azi pe mâine fără niciun fel de dezbatere, fără niciun fel de studiu de impact, nu face altceva decât să distrugă și bruma de încredere care a mai rămas în societatea românească".
Iar în forma pusă în dezbatere noaptea trecută pe site-ul ministerului Finanelor, la rubrica impact asupra mediului economic, nu este trecut nimic. Asta în condițiile în care specialiștii din domeniu vorbesc despre un tsunami care va lovi prin efect de domino în firme, dar și în oamenii de rând, deopotrivă.
Florin Jianu, președintele Consiliului patronatelor pentru IMM-uri: "În momentul în care 50% din PIB-ul României, prezent aici la masă, îți transmite un mesaj, ar fi bine să te oprești".
Și președintele României a cerut oprirea acestei ordonanțe, avertizând că va genera scumpiri pentru toți românii..
Klaus Iohannis: "Se prevede acolo supraimpozitarea companiilor din domeniul energetic. Singurul rezultat pe care putem să-l ghicim acum este că vom plăti cu toții mai mult pentru curent și pentru gaz. Vom plăti mai mult pentru telefonie, pentru internet, și așa mai departe.”
Ordonanța are 57 de pagini și conține măsuri în peste 20 de domenii ale economiei. Guvernul are intenția să o aprobe în ședința de guvern de joi, 20 decembrie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, economie, firme, oug, eugen teodorovici, taxa pe lacomie,
Dată publicare:
19-12-2018 18:24