Un euro=4,1 lei, cea mai buna cotatie din ultimul an. Vezi efectele
Leul romanesc insista sa ne convinga ca poate sa tina piept monedei europene. Cursul a ajuns pana la 4 lei si 10 bani, si este cel mai bun din ultimul an.
Reprezentantii Bancii Nationale sustin cu tarie ca aprecierea leului reflecta pur si simplu situatia reala a economiei. Alti analisti spun insa ca leul s-a intarit in urma interventiilor BNR, care doreste un leu mai puternic pentru a tine sub control cresterea preturilor.
Indiferent care ar fi adevarul, un leu mai puternic este o gura de oxigen pentru cei cu credite in euro, ale caror restante au crescut luna trecuta cu 500 de milioane de lei.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Se vor ieftini insa si facturile de telefonie, automobilele sau biletele de avion. Acelasi lucru ar trebui sa intample si cu alimentele, dar importatorii inca se mai gandesc. Ca intotdeauna, exista si nemultumiti, adica exportatorii.
Cei care cumpara o locuinta ori stau in chirie fac parte dintre castigatori. Si asta pentru ca proprietarii nu isi permit sa mareasca preturile in euro pe o piata in scadere, asa cum au procedat in trecut.
In principiu intarirea leului ar trebui sa ieftineasca si alimentele aduse din strainatate, dar importatorii spun ca trebuie mai asteptam, pentru ca au inca stocuri. E valabil si pentru carburanti.
Exportatorii sunt cei mai loviti de situatie. La fiecare 10 bani cu care scade euro, si incasarile lor scad cu aproape 100 de milioane de eruo.
BNR sustine ca nu intervine pe piata si ca valoarea leului este reala
Potrivit Ziarului Financiar, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, sustine ca aprecierea leului ar fi justificata de fundamentele economice, chiar daca in ultima perioada nu au aparut date statistice in acest sens, iar agentiile internationale de rating nu dau semne ca s-ar grabi sa imbunatateasca ratingul Romaniei.
Pe de alta parte, Ministerul Finantelor tot amana iesirea pe piata externa, considerand ca nu exista conditii favorabile.
Ramane de vazut daca aceasta intarire agresiva a leului se va reflecta in reduceri de preturi la marfurile din import si la serviciile tarifate in euro sau politica de curs a BNR nu va face decat sa sporeasca incasarile companiilor importatoare si prestatoare de servicii de tipul celor mentionate, mai spun jurnalistii de la Ziarul Financiar.
Totodata, leul s-a apreciat usor si in raport cu dolarul, paritatea calculata de BNR, de 2,9046 lei/dolar, reprezentand un nou nivel minim din 20 ianuarie 2010.
La acea data cursul de referinta era de 2,9043 lei/dolar. Nivelul de joi este foarte apropiat de cotatia din sedinta precedenta, de 2,9049 lei/dolar.
Bancile cotau euro la 4,1030 - 4,1050 lei la deschidere, cu peste un ban mai jos fata de nivelul de la finalul sesiunii de miercuri, cand schimburile se perfectau la 4,1155 - 4,1175 lei/euro.
Ulterior, paritatea a atins un minim de 4,1 lei/euro, dar piata a gasit acest nivel destul de rezistent, iar cotatiile au urcat usor.
Scaderea continua
Dealerii spun ca mai multe banci internationale mizeaza pe un un leu mai puternic, avand stabilite paritati pentru marcarea de profit intre 4 lei/euro si 4,05 lei/euro.
In jurul orei 13:00, schimburile se perfectau la 4,1000 - 4,1025 lei/euro. Valutele din regiune consemnau si ele aprecieri de pana la 0,4%.