Soarta economiei europene, pe masa summitului din Polonia. Romania asteapta decizii importante
Ministrii de finante europeni cauta o solutie pentru salvarea Greciei si a intregii economii europene. Ei se intalnesc vineri si sambata in Polonia, iar la discutii participa in premiera si Timothy Geithner seful finantelor din America.
Cursul si bursele si-au mai revenit, inclusiv la noi, pentru ca investitorii par convinsi ca liderii mondiali o vor scoate la capat pana la urma.
A fost o saptamana de foc pentru moneda nationala. In primele 4 zile leul a fost pus cu botul pe labe. Iar joi, Banca Nationala a anuntat cel mai prost curs din acest an: 4,29 lei/euro. Vineri insa moneda nationala a recuperat tot terenul pierdut, iar BNR anunta un curs de 4,27 lei/euro. Si asta pentru ca mai multe banci centrale importante au anuntat ca vor inunda pietele cu dolari pentru a diminua efectele crizei.
Dar nu este decat o solutie temporara. Asa ca ministrii europeni de finante se intalnesc vineri si sambata, la Wroclaw, in Polonia pentru a gasi o solutie permanenta. Fapt exceptional, la discutii participa si secretarul trezoreriei americane Timothy Geithner. E dovada clara ca Washingtonul priveste cu ingrijorare criza din zona euro si vrea sa limiteze eventualele repercursiuni asupra economiei mondiale.
Sefa FMI ii someaza public pe politicieni sa se puna de acord asupra unei solutii pentru Grecia.
Vestile nu sunt insa deloc bune. FMI si Comisia Europeana amana pana in octombrie acordarea urmatoarei transe pentru Grecia, pentru ca nu mai vor sa dea bani daca grecii nu fac reforme. Iar fara acesti bani Atena risca sa intre in faliment.
Transa de 8 miliarde de euro trebuia initial acordata luna aceasta, insa chiar si guvernul grec a recunoscut ca nu si-a indeplinit obiectivele de taieri bugetare, cerute de creditori. Aceasta criza prelungita face deja victime. Comisia Europeana estimeaza ca tarile dezvoltate din Europa nu vor mai avea parte de crestere economica in a doua parte a acestui an.
Cum 70% din produsele noastre de export se duc in interiorul Uniunii Europene, tot ce se intampla acolo ne afecteaza direct si pe noi. Asa ca este foarte posibil ca anul viitor sa nu
mai avem parte de o crestere economica de 4% asa cum spera initial guvernul , ci de doar 2 procente. Chiar si asa , tot este mai bine decat sa intram din nou in recesiune
Pentru anul acesta guvernul roman mizeaza pe o crestere economica de 1,5%.