Grecia anunta ca mai are bani doar pana saptamana viitoare. Leul pierde in fata euro

Ultima actualizare: 02-05-2012 03:52

Problemele din Grecia zguduie din nou bursele mondiale. Actiunile europene au scazut la minimul ultimelor 26 de luni, dupa ce au aparut informatii ca tara ar putea intra in faliment.

Oficialii greci anunta ca mai au bani doar pana saptamana viitoare, iar in Germania, ministerul de finante ia in calcul posibilitatea ca statul elen sa renunte la euro si sa revina la drahma. Turbulentele afecteaza si Romania. Cursul anuntat astazi de BNR este printre cele mai proaste din acest an si bursa de la Bucuresti a inchis pe rosu.

25.000 de protestatari au iesit pe strazile Salonicului in timp ce premierul George Papandreou tinea un discurs despre starea economiei. Vestile nu sunt deloc bune: economia nu-si revine iar guvernul anunta noi masuri de austeritate.

"Ne vom lupta pentru binele tarii ca sa evitam un dezastru, adica intrarea in faliment. Vrem sa ramanem in zona euro dar trebuie sa facem sacrificiile necesare", a spus acesta.

In ultimele 20 de luni guvernul de la Atena a redus salariile si pensiile, a crescut varsta de pensionare si a majorat taxele si impozitele. Acum, in goana dupa bani, mai pune un impozit pe proprietatile imobiliare. Totul ca sa-i convinga pe cei de la FMI sa elibereze urmatoarea transa din imprumut. In ciuda eforturilor investitorii nu mai au incredere in Grecia.

Grecia ar putea intra intr-un faliment "controlat" ceea ce este de neimaginat. Europa va fi afectata considerabil, cred analistii.

Din America pana in Asia dar si in Europa toate bursele sunt in cadere libera. Cele mai afectate sunt bancile franceze. Potrivit presei internationale ele vor fi retrogradate de agentiile de rating din cauza legaturilor stranse cu economia elena.

Efectul se vede si in tara noastra: oficialii de la Paris ai Societe Generale au anuntat ca vor da oameni afara inclusiv de la subsidiara din Romania.

Un alt efect s-a simtit pe piata valutara. BNR a anuntat astazi un curs de 4,28 lei, la mai putin de 1 ban distanta de cel mai prost curs de anul acesta. Iar moneda nationala pierde teren si in fata francului si dolarului. In paralel la bursa actiunile scad vertiginos. Si la noi ca si in restul Europei cel mai mult au scazut actiunile bancilor.

Totusi economia noastra este mult mai bine pregatita sa faca fata unei noi crize mondiale. Economistul sef al Bancii nationale spune ca in cel mai rau caz anul viitor cresterea economica va fi de 2,5% si nu 4 cat se estimeaza in prezent, insa in niciun caz nu vom intra din nou in recesiune.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO