Situatie absurda in cazul fraudelor bancare. Hotii golesc un cont fara ca victima sa se poata apara


Ultimul update: Joi 05 Septembrie 2013 06:50
Data publicarii: Luni 02 Septembrie 2013 19:26
Categorie: Stiri Economice

Tehnologia de astazi le permite hotilor sa fure toti banii dintr-un cont bancar sub ochii posesorului de drept fara ca acesta sa poata sa se apere.

I s-a intamplat unei femei din Bucuresti care a realizat ca i s-au topit economiile intr-o tara aflata la doua mii de kilometri distanta.

Iuliana a avut recent un adevarat soc. "In noaptea de joi spre vineri am intrat pe internet banking sa consult soldul cardului, contului, am observat ca suma era mult mai mica decat stiam eu ca am in cont, dimineata am vazut ca deja am o datorie. Aveam suma pe minus, soldul meu era pe minus", spune pagubita.

Bineinteles ca femeia si-a contactat banca de urgenta ca sa afle ce s-a intamplat.

"Telefonic mi-au spus ca s-au facut miste plati undeva in Israel, tara cu care nu am nici un fel de relatie, nu am fost acolo. Pentru rezolvarea cazului mi-au dat un termen de 120 de zile, care mi se pare ca este aberant", povestete victima.

Specialistii spun ca in astfel de situatii se face o ancheta la care participa si banca romaneasca si cea straina.

"Sunt termene de raspuns care uneori merg la 30 de zile, 45 de zile. Din acest motiv banca emitenta nu poate sa dea un raspuns instantaneu vis-a-vis de tipul de frauda, de motivul fraudei", sustine Adrian Apolzan, presedintele Asociatiei de Plati Electronice.

E mai greu de inteles de ce banca nu poate inlocui rapid un card compromis."Cardul a fost oprit, la banca mi s-a spus cam in doua saptamani o sa primesc un altul nou, timp in care eu sunt blocata, nu mai pot sa fac nici un fel de tranzactie pe contul respectiv", povesteste Iuliana.

Daca se va dovedi ca datele cardului au fost furate dintr-o baza de date se poate ajunge la masuri extreme.

"Se poate ajunge evident fie la blocarea unui numar de carduri si inlocuirea lor cu altele noi fie la atentionarea clientilor vis-avis de un astfel de caz", declara Adrian Apolzan.

In urma cu doi ani peste 10.000 de carduri au fost schimbate dupa ce niste hackerii au spart baza de date a unei companii europene care intermediaza platile on line.

Tags: cont, banca, furt,

VIDEO PROTVPLUS.RO