Conditiile impuse Romaniei pentru noul acord de 4 miliarde de euro cu FMI si Comisia Europeana

FMI

Romania va intra in toamna in al treilea acord succesiv de finantare cu FMI si Comisia Europeana. Acordul va oferi tarii noastre in urmatorii 2 ani o umbrela financiara de 4 miliarde de euro pentru situatiile de urgenta.

"Suma propusa totalizeaza 4 miliarde de euro si va fi impartita egal intre FMI si Uniunea Europeana", a declarat Andrea Schaechter, seful misiunii FMI.

Banii vor fi folositi doar in caz de urgenta, dar chiar si asa platim dobanda.

In cazul celor doua miliarde pe care FMI le pune deoparte pentru noi, Romania va plati un comision de neutilizare de 0,15 la suta pe an, adica 6 milioane de euro in doi ani.

In cazul banilor de la Uniunea Europena, nu platim nimic pentru ca banii nu sunt pusi deoparte, si doar in caz de urgenta Bruxellesul se va imprumuta pentru Romania oferind garantia Uniunii Europene.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu sustine fara rezerve reducerea TVA la paine: Poate fi negociata cu succes cu FMI
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Reprezentantii Fondului Monetar International spun insa ca situatia Romaniei se imbunatateste mai repede decat au crezut initial.

Expertii FMI au imbunatatit prognoza de crestere economica pe acest an de la 1,6 la 1,9 la suta, pe baza cresterii exporturilor si a unei recolte agricole foarte bune. Iar anul viitor, dupa ani buni de scadere, se asteapta si cresterea consumului, ceea ce se va vedea si intr-o performanta mai buna a economiei.

Cea mai dificila problema pentru FMI o reprezinta companiile de stat ineficiente si prost conduse, care ar fi trebuit sa treaca in mana unor manageri selectati din sectorul privat.

"Pentru noi este foarte important ca Ordonanta 109 privind guvernanta corporativa sa fie aplicata in litera, dar si in spiritul ei. Este o lege buna dar acum e vorba de aplicare", a precizat Andrea Schaechter, seful misiunii FMI.

Guvernul a instalat manageri privati la doar cateva companii de stat, cei mai multi numiti insa tot politic. Iar dintre cei veniti cu adevarat din sistemul privat, multi nu au rezistat : grecul Dimitris Sophocleous de la CFR Infrastructura a fost demis, turcul Aysun Mustafa de la CFR Marfa si-a dat demisia, iar belgianului Christian Heinzmann de la TAROM i se fac bagajele dupa nu mai un an de contract.
 

Sinteza declaratiilor seful misiunii FMI pentru Romania, Andrea Schaechter:

Despre situatia economica a Romaniei:

- in prima parte a anului exporturile au fost mai puternice
- productia agricola este mai buna decat anul trecut cand a fost seceta
- pentru anul viitor ne asteptam ca aceasta redresare sa continue
- ne asteptam ca structura cresterii de PIB sa se ajusteze mai mult in directia cererii interne
- anul acesta Europa si zona euro trec printr-o perioada dificila
- pentru Romania inflatia anticipam ca va scadea in restul anului

Despre obiectivele principale ale noului program economic:

- In ultimele 2 programe Romania a inregistrat progrese semnificative. Dezechilibrele fiscale au fost reduse, iar pietele financiare au luat nota de acest lucru
- Romania a beneficiat de aceasta ajustare
- reformele structurale au fost initiate
- acest program economic continua politicile bune dar isi propune sa accelereze si reformele structurale

- CE, FMI si BM au purtat discutii cu autoritatile romane, care au solicitat ca programul sa fie unul pe doi ani. Autoritatile romane isi propun sa trateze acest acord ca unul preventiv, nu vor sa traga din resursele financiare. Accesul propus ar fi in total de patru miliarde euro, suma impartita egal de CE si FMI. La nivel tehnic, am ajuns la un acord, dar acordul stand-by trebuie sa fie aprobat de boardul FMI, reuniune programata in cursul toamnei

Domeniile cheie care vor contribui la redresare:

- Romania a iesit din procedura de deficit excesiv si si-a propus sa tinga tinta de 2,3%, deci n-a aparut nicio modificare in privinta acestei tinte.

- Guvernul isi propune sa realizeze angajamentele asumate prin pactul de stabilitate si sa nu depaseasca 1,9 % din PIB pana in 2014

- Aceste arierate trebuie eliminate pentru a nu avea impact asupra sectorului privat

- intreprinderile mici si mijlocii sunt afectate de aceasta situatie. Ele pot fi sustinute prin legislatia fiscala. ANAF ar putea lucra cu IMM-urile sa vada daca aerieratele fiscale pot fi rezolvate.

- Este foarte important sa se imbunatateasca calitatea serviciilor in sectorul medical, dar pentru acest lucru trebuie asigurata si o finantare adecvata. Aceasta finantare trebuie asezata pe niste baze sanatoase.

Despre reformele structurale care pot contribui la potentialul de crestere a economiei romanesti

- Romania dispune de o abundenta de resurse care au fost insa private de investitii mari, in sectorul transporturi si energie. Aceste resurse pot fi identifcate cu ajutorul sectorului privat.

- Acest element este in atentia guvernului. O buna resursa ar putea fi fondurile UE.

Ce crede FMI ca ar putea aduce acest parteneriat pentru Romania

- Obiectivele Guvernului este de a proteja stabilitatea macroeconomica. Situatia din prezent este marcata de cresterile negative din zona euro.

- Un acord de tip preventiv cu FMI si Comisie Europeana poate ajuta Romania sa-si pastreze calea pe stabilitatea macroeconomica, dar poate fi si o rezerva in fata unor socuri din zona euro

Premierul Victor Ponta a anuntat ca va prezenta Parlamentului in septembrie, la inceputul sesiunii, prevederile noului acord cu FMI astfel incat acest acord sa nu fie doar o decizie a Guvernului, ci a tuturor partidelor responsabile, indiferent de "iresponsabilii de serviciu" din Parlalament si Cotroceni.

"Alaturi de dumneavoastra, la inceputul sesiunii parlamentare, o sa ma adresez presedintilor celor doua camere cu rugamintea de a putea sa prezentam in fata Parlamentului elementele unui nou acord in asa fel incat sa fie o decizie nu doar a Guvernului, ci si a Parlamentului si a tuturor fortelor politice responsabile. Ca vom gasi, ca de obicei, iresponsabilii de serviciu in Parlament sau la Cotroceni, este problema lor, noi ne aflam aici prin votul oamenilor, prin sprijinul Parlamentului, si e datoria noastra", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.

Guvernul a incheiat negocierile cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala pentru un nou acord, a anuntat, luni, premierul Victor Ponta.

O misiune a FMI se afla la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania, autoritatile precizand anterior ca doresc ca un nou acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca Romania va conveni, pana in aceasta toamna, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, cu o valoare intre 3 miliarde euro si 5 miliarde euro si cu mai putine conditii decat cele doua intelegeri anterioare.

Urmatorul acord cu Romania, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomica si de reforme structurale, urmarind in principal disciplina politicilor, si va presupune privatizarea si restructurarea unor companii de stat, a declarat, marti, la Bucuresti, directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.

Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa fie finalizat in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, panã la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunatatire a managementului companiilor de stat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Guvernul a incheiat negocierile pentru un nou acord cu FMI, CE si Banca Mondiala
Guvernul a incheiat negocierile pentru un nou acord cu FMI, CE si Banca Mondiala

Guvernul a incheiat negocierile cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala pentru un nou acord, a anuntat premierul Victor Ponta.

Traian Basescu sustine fara rezerve reducerea TVA la paine: Poate fi negociata cu succes cu FMI
Traian Basescu sustine fara rezerve reducerea TVA la paine: Poate fi negociata cu succes cu FMI

Presedintele Traian Basescu a declarat ca este un sustinator "fara rezerve" al reducerii TVA la paine la 9%, precizand ca aceasta masura ar putea fi negociata "cu succes" cu Fondul Monetar International.

Basescu, delegatiei FMI, CE si BM: Avem deja o lege a salarizarii care nu este pusa in aplicare
Basescu, delegatiei FMI, CE si BM: Avem deja o lege a salarizarii care nu este pusa in aplicare

Seful statului a declarat, la intalnirea cu delegatia FMI, CE si BM, ca o noua lege a salarizarii trebuie sa fie o prioritate a noului acord cu organismele internationale.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.